Rechtszaak op handen over toekomst Telegraaf

Er dreigt een rechtszaak over de opsplitsing van De Telegraaf. De redactieraad heeft advocaat Loe Sprengers ingeschakeld om het redactiestatuut door te lichten. In tegenstelling tot de advocaten van de TMG-directie meent Sprengers dat het statuut van toepassing is op alle deelredacties van De Telegraaf. Dit blijkt uit een interne mail.

Het hoofdkantoor van de Telegraaf. Beeld anp
Het hoofdkantoor van de Telegraaf.Beeld anp

Als de directie niet luistert naar Sprengers' bevindingen dan ziet de raad zich genoodzaakt om het statuut juridisch te toetsen in een gerechtelijke procedure. 'Dit is beslist niet de weg die wij willen bewandelen', schrijft de raad. Hoewel hij liever wil 'bouwen aan de toekomst' moet de raad zich nu 'verschansen in juridische loopgraven'.

Er is sprake van een groot conflict bij De Telegraaf. De directie wil de deelredacties - onder meer Privé, Vrouw en Telesport - opsplitsen. De hoofdredactie van De Telegraaf heeft dan geen zeggenschap meer over die takken. Vorige week werd hoofdredacteur Sjuul Paradijs ontslagen omdat hij niet achter het beleid stond. Dit leidde tot grote onrust op de redactie en de drukkers stonden op het punt van staken.

Nadat de redactie zich met een overgrote meerderheid tegen de plannen uitsprak, liet de directie het statuut bestuderen door advocaten van Allen & Overy. Die kwamen tot de conclusie dat de directie niet hoeft te luisteren naar de redactie en dat De Telegraaf opgedeeld kan worden.

Advocaat Sprengers constateert nu dat de ondeelbaarheid van De Telegraaf is verankerd in het statuut. Dit zou het resultaat zijn van de samensmelting van de drie redactieraden (Privé, Autovisie, De Telegraaf) in 2011. De redactieraad heeft TMG-directeur Harry de Wit dinsdagmiddag een brief gestuurd met de conclusies.

Het hoofdkantoor van de Telegraaf Media Groep Beeld anp
Het hoofdkantoor van de Telegraaf Media GroepBeeld anp

Over de Telegraaf

Sjuul Paradijs kreeg een heldenafscheid van zijn redactie, maar ook hij kon als hoofdredacteur de vrije val van de krant van wakker Nederland niet tot staan brengen, schrijft Jean-Pierre Geelen.

De journalistieke onafhankelijkheid wordt wel heel makkelijk onklaar gemaakt door een geldpartij, schrijft Philippe Remarque in het hoofdredactioneel commentaar.

Grootaandeelhouder Frank Botman trekt aan de touwtjes bij De Telegraaf, denken experts. Zij schetsen hem als machtig investeerder voor wie De Telegraaf een simpele rekensom is. Lees het profiel door Haro Kraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden