Update

Rechter zet streep door digitale bibliotheek Google

NEW YORK - Een Amerikaanse rechter heeft een streep gezet door een schikking tussen Google en de Amerikaanse auteurs- en uitgeversvereniging. Daardoor komen de plannen die Google heeft om een digitale bibliotheek op te zetten in gevaar.

ANP
Screenshot van Google Books. Beeld
Screenshot van Google Books.

Google is in 2004 begonnen met het digitaliseren van boeken. Het internetbedrijf scande meer dan 15 miljoen boeken uit meer dan honderd landen voor zijn digitale bibliotheek. Dat leidde tot protest onder auteurs en uitgevers in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse auteurs en uitgevers kwamen in 2008 echter tot een schikking van 125 miljoen dollar met Google, waarin onder meer afspraken werden gemaakt over de verdeling van de advertentie-inkomsten.

Volgens de rechter gaat de schikking te ver, omdat Google het recht krijgt om boeken te exploiteren zonder toestemming van de eigenaren van de auteursrechten. Daardoor zou het bedrijf

Macht
De New York Times schrijft dat het project vanaf het begin al vragen opriep over de almaar uitbreidende macht van Google over informatie. Terwijl het Google Books Library Project veel populariteit geniet binnen het bedrijf, dat als doel heeft om alle informatie ter wereld te rangschikken en inzichtelijk te maken.

De rechter zei in een toelichting dat hij begrijpt dat het project veel voordelen heeft voor veel mensen, maar dat de voorgestelde schikking niet eerlijk, adequaat en redelijk was. Hij zei verder dat een flink aangepast schikkingsvoorstel juridisch mogelijk wel zou worden goedgekeurd.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden