Rechter verbiedt krant publicatie over bedrijf

MAASTRICHT/SITTARD (ANP) - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Maastricht heeft de Limburgse kranten een publicatie over de Landgraafse vleesverwerker Benedik verboden. Dit op straffe van een dwangsom van 50.000 euro.

De rechter acht het belang van het inmiddels failliete Benedik op dit moment groter dan het algemeen belang van publicatie.

Dat blijkt uit een donderdag op rechtspraak.nl gepubliceerde motivering van de voorzieningenrechter. De Limburgse kranten wilden volgens het vonnis onder koppen als 'Pensioenpremies Benedik weg' en 'De beerput van Benedik' en 'De miljoenen van de Commerzbank en gesjoemel met vlees' publiceren over misstanden en de gevolgen voor velen in met name Landgraaf en omgeving.

Er zou volgens de motivering van de rechter in de verboden publicatie sprake zijn van niet afdragen van pensioenpremies. De FIOD is een (voor)onderzoek gestart.

Geen waakhondfunctie

De rechter stelt dat de FIOD en de curator van het bedrijf ,,meer gespecialiseerd en gekwalificeerd zijn dan een verslaggever van de krant''. De rechter vindt daarom dat ,,de Limburger B.V. c.s. thans in dit verband geen waakhondfunctie hebben te vervullen''.

Waarnemend hoofdredacteur H. Driessen van De Limburger wilde liever niet reageren, gezien de dwangsom. Zijn advocaat, mr. J. Koster, zei bij het gerechtshof in Den Bosch in spoedappel vernietiging van het vonnis te zullen vragen. ,,Dit is een zeer principiële zaak'', zei hij.

De advocaat van Benedik was donderdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Nederlandse Vereniging van Journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet in een reactie weten dat een publicatieverbod ,,wel zeer ver gaat''. ,,Het is zorgelijk dat de rechter voor de journalistiek gaat bepalen of er al dan niet een publicatiebelang is'', aldus algemeen secretaris Thomas Bruning.

Al helemaal vreemd acht Bruning het dat de rechter De Limburger ook verbiedt om over de kortgedingprocedure zelf te publiceren, inclusief wat ter zitting aan de orde is gekomen, de besprekingen die in het kader van de procedure zijn gevoerd, de correspondentie in dat verband en de (inhoud van de) processtukken. ,,Dit gaat nog verder dan het publicatieverbod over vleesverwerker Benedik'', aldus Bruning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden