Rechter smoort rel rond stadskantoor Koolhaas

Het architectenbureau van Rem Koolhaas, Office for Metropolitan Architecture (OMA), mag het nieuwe stadskantoor Rotterdam bouwen. De rechtbank in Rotterdam heeft de bezwaren tegen de bouw van vier concurrerende architectenbureaus verworpen....

MvdE

De gemeente heeft grote procedurele fouten gemaakt, vinden de bureaus Mecanoo, Meijer en Van Schooten, Search en Claus en Kaan. Koolhaas zou bovendien bouwmaterialen gebruiken die onherroepelijk leiden tot grote kostenoverschrijdingen. De afgewezen bureaus hielden juist scherp rekening met de kosten.

OMA won de prestigieuze opdracht voor het nieuwe stadskantoor – het centrale loket van de gemeentelijke diensten – vorig jaar. Het gebouw mag niet meer dan 65 miljoen euro gaan kosten.

Volgens de voorzieningenrechter is niet aannemelijk geworden dat het gebouw duurder zal uitvallen. Daarbij tekent de rechter aan niet zelf te kunnen onderzoeken hoeveel de bouw werkelijk zal gaan kosten. ‘Daarvoor is onderzoek nodig door deskundigen, waarvoor in kort geding geen plaats is.’ Bovendien zag een onderzoekscommissie ook in de ontwerpen van Claus en Kaan, Mecanoo en Search ‘risico’s ten aanzien van de financiële haalbaarheid.’

De gunningscommissie heeft volgens de rechter transparant gewerkt. De uitkomsten van een publiekspeiling mochten terzijde worden gelegd en de commissie heeft dit met een toelichting gedaan.

Ook meent de rechter dat er geen sprake is van een ‘onjuiste beoordeling of misbruik van bevoegdheid’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden