Rechter schort proces Rotterdamse kunstroof weer op

De rechter in Boekarest heeft het proces tegen vier verdachten van de kunstroof in Rotterdam vandaag opgeschort, omdat hij niet accepteerde dat een van de advocaten niet aanwezig was op de zitting. Daardoor konden de cruciale getuigen die waren opgetrommeld om hun verhaal te doen, onverrichter zake terug naar huis.

Afbeelding van de schilderijen die op 16 oktober 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen. Beeld anp
Afbeelding van de schilderijen die op 16 oktober 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen.Beeld anp

Advocaat Catalin Dancu had zich afgemeld en om opschorting gevraagd, omdat hij nog een andere rechtszaak moest voeren elders in Roemenië. Dancu vertegenwoordigt in het kunstroofproces Olga Dogaru, haar reeds veroordeelde zoon Radu Dogaru en Petre Condrat. Maar de geïrriteerde rechter wees het verzoek van de advocaat af. Omdat Dancu toch niet kwam opdagen, heeft hij een boete gekregen.

In totaal waren er zes verdachten van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal op 16 oktober 2012. Twee van hen, Radu Dogaru en Eugen Darie, hebben al een straf gekregen maar zijn in beroep gegaan. De zaak tegen de andere vier loopt nog, van wie er één nog moet worden uitgeleverd door Groot-Brittannië. De doeken zijn volgens onderzoekers verbrand. Hoewel de advocaten een nieuw Nederlands onderzoek naar de asresten willen, hebben ze daartoe nog steeds geen verzoek ingediend, aldus de aanklagers.

Modekoning
Vandaag kwamen onder anderen de modekoning Catalin Botezatu en de zus van Olga Dogaru naar de rechtszaal. Botezatu is de baas van Condrat, die hem de doeken aanbood. Botezatu ging er niet op in maar vindt dat zijn assistent te goeder trouw handelde. Marfa Marcu, de tante van Radu, baalde dat de zaak niet doorging. Ze wilde graag haar verdachte zus Olga vrij krijgen uit voorarrest omdat hun moeder erg ziek is.

De tante verstopte de doeken in haar huis in Carcaliu, aldus verklaringen in het strafdossier. Begin 2013 liet Radu ze daar weghalen door zijn moeder, zijn vriendin en een vriend. Zij begroeven de kunstwerken in een tuin van een leegstaand huis en later op een begraafplaats. Een maand erna groef Olga ze weer op om ze thuis in haar kachel te verbranden. Deze bekentenis trok zij later weer in. Terwijl Olga wordt vervolgd, treedt de tante op als getuige.

Het proces gaat verder op 14 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden