Rechter: PowNed had beelden Hoes niet mogen uitzenden

PowNed had de beelden van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes en de (destijds) 20-jarige Robbie Hasselt niet mogen uitzenden. Dat oordeel heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag uitgesproken in een voorlopige uitspraak. PowNed moet de fragmenten van internet halen en de originele beelden aan Hoes afstaan. De rechter beslist later over een eventuele schadevergoeding.

Onno Hoes met de ambtsketting van burgemeester van Maastricht om de schouders. Na de uitzending van PowNews legde Hoes zijn functie neer.Beeld anp

De rechtszaak draait om beelden die PowNed eind 2014 uitzond. Daarop is te zien hoe de burgemeester seksueel getinte opmerkingen maakt naar de 20-jarige Robbie Hasselt. Ook beklaagde hij zich tegenover Hasselt over de gemeenteraad. Hasselt was door PowNed met een geheime camera op pad gestuurd om zijn gesprekken met Hoes te filmen. De beelden waren voor Hoes reden om op te stappen. Op 1 juli legde hij officieel zijn functie als burgemeester van Maastricht neer.

Volgens de rechtbank is de inbreuk in het privéleven van de burgemeester niet gerechtvaardigd. In de voorlopige uitspraak is te lezen 'dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera'. De definitieve uitspraak in de zaak volgt later. Dan wordt ook bepaald of PowNed Hoes een schadevergoeding moet betalen. Hoes begon de civiele rechtszaak tegen PowNed en Robbie Hasselt nadat zijn eerdere strafrechtelijke aangifte was geseponeerd.

De oud-burgemeester is blij met de uitspraak. 'Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn', laat zijn advocaat weten.

Omroep PowNed is teleurgesteld in de uitspraak en blijft van mening dat uitzending van de beelden van de privéafspraak van Hoes gerechtvaardigd was, zo stelt advocaat Cor Hellingman. Wanneer de rechtbank in de definitieve uitspraak bij haar oordeel blijft, gaat hij zeker in hoger beroep.

'Zo liet de gemeenteraad Onno Hoes vallen'

De gemeenteraad is het er over eens: Hoes is op 'een schandelijke, misselijke, verwerpelijke, volstrekt onacceptabele' manier in de val gelokt door PowNed. Toch is hun afkeer van PowNed niet groot genoeg om als één blok achter hun burgervader te gaan staan. Lees hier hoe de beelden tot de val van de burgemeester leidden.

Hoes zegt hier later zelf over: 'Ze hadden ook vanaf dag 1 kunnen zeggen: deur dicht, streep eronder, we staan vierkant achter de burgemeester, dit is privé. Het is wel betreurenswaardig dat een goede bestuurder om die reden zijn job moet verlaten.' Lees hier het hele interview.

'Het privédomein moet beschermd'

Hoes stelde eerder dat hij de rechtszaak heeft aangespannen om het privéleven van openbare bestuurders te beschermen. Hij vond dat het Openbaar Ministerie een verkeerd signaal gaf door de vorige zaak te seponeren. 'Ik zal ervoor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen.'

Een jaar eerder raakte Hoes ook al in opspraak. Een fotograaf legde vast hoe hij in een Maastrichts hotel met een 24-jarige man zoende. De foto werd breed uitgemeten in de media omdat Hoes op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde.

De negatieve publiciteit was voor de VVD-burgemeester en de fracties in de gemeenteraad destijds geen reden tot vertrek. Wel moest Hoes de gemeenteraad beloven dat hij de stad en het burgemeestersambt 'niet opnieuw in verlegenheid zou brengen'. Bij een tweede misstap zou hij moeten vertrekken.

Na de publicatie van de videobeelden met Robbie Hasselt kondigde Hoes inderdaad zijn vertrek aan. Zijn verklaring destijds: 'De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen.'

Hoofdredacteur van PowNews Dominique Weesie (l) en zijn advocaat Cor Hellingman in de rechtbank van Amsterdam tijdens het begin van de rechtszaak in juni.Beeld anp
Toenmalig burgemeester Onno Hoes eind 2013 na een gesprek met de gemeenteraad over de zoen met een 24-jarige Maastrichtenaar.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden