Rechter: Idols-auditie was ronduit slecht

Een ontevreden kandidaat van RTL's talentenshow Idols is vandaag door de rechter in het ongelijk gesteld. De jongen, de 21-jarige Mostafa, kwam naar eigen zeggen niet best over in de auditierondes en wilde via de rechter in Amsterdam uitzending ervan blokkeren. Het kort geding vond plaats op 22 maart, een dag voordat de beelden zouden worden uitgezonden. Vandaag is het vonnis gepubliceerd.

Redactie
Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5. Beeld ANP
Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5.Beeld ANP

Volgens de deelnemer heeft producent Blue Circle hem veel te negatief geportretteerd, ook door de slechtste fragmenten achter elkaar te zetten. De onfortuinlijke Idols-deelnemer, die wegens omstandigheden zes uur te laat op zijn auditie verscheen, bracht het nummer 'I want it that way' van The Backstreet Boys. De jury was niet bepaald positief.

Mostafa vond het oordeel van de jury onnodig hard. Daardoor werd volgens hem een onjuist en heel negatief beeld neergezet. Uitzenden van die beelden zou zijn toekomstige muzikale carrière kunnen schaden, betoogde de jongen bij de rechter. Op 1 februari schreef hij een e-mail aan producent Blue Circle: 'Ik heb auditie gedaan op 1 februari, het is niet verlopen zoals ik het had verwacht meer downs dan ups. Ik wil hierbij dus dat mijn auditie-video inclusief mijn 2 laatste interviews officieel worden verwijderd vóórdat ze uit de camera gaan, anders ben ik genoodzaakt jullie aan te klagen voor 100.000 euro en neem ik er een advocaat bij.'

De rechtbank veegde die argumenten van tafel. In de vandaag gepubliceerde uitspraak staat dat na het bekijken van beelden 'geen andere conclusie kan worden getrokken dan dat de auditie ronduit slecht was'. De reacties van de jury waren hard, 'maar niet oneerlijk of onjuist'.

Contract getekend

Bovendien heeft de deelnemer toestemming gegeven voor gebruik van de beelden. Alle kandidaten moeten een contract tekenen. Dat tekenen betekent niet zonder meer dat opnames altijd mogen worden uitgezonden, er kunnen 'bijzondere, zwaarwegende' omstandigheden zijn. Maar dat is in deze zaak niet het geval, vindt de rechter.

Of de beelden slecht zijn voor de carrièrekansen van de jongen is iets waarmee hij zelf rekening had moeten houden. Het kort geding is in ieder geval wel slecht voor zijn portemonnee. De rechter veroordeelde hem tot het betalen van de proceskosten, ongeveer 1600 euro.

De uitzending was op woensdag 23 maart.

'Jamai zochten we eigenlijk niet, maar vonden 'm wel'

Idols, de moeder aller talentenjachten, is terug op tv. De Volkskrant blikte met de originele jury, Henkjan Smits, Jerney Kaagman, Eric van Tijn en Edwin Jansen, terug op het allereerste seizoen. 'Idols was een van de echtste programma's ooit.' Lees hier het interview met de eerste Idols-jury. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden