Rechter: gemeente Amsterdam hoeft Schaaps kunstwerk niet te plaatsen

Stadsdeel Amsterdam-Zuid wordt niet gedwongen het kunstwerk Westland Wells te plaatsen. Deze uitspraak deed de rechter maandag in het kort geding tussen kunstenaar Femke Schaap (43) en het stadsdeel.

Femke Schaap met de maquette Westland Wells. Beeld Aurelie Geurts
Femke Schaap met de maquette Westland Wells.Beeld Aurelie Geurts

De beeldenserie van Schaap zou dit jaar op de Theophile de Bockstrook worden neergezet, maar eind april besloot de gemeente vanwege buurtverzet het kunstwerk niet te plaatsen. Schaap eiste begin september in de rechtszaal alsnog een plek voor haar werk. De rechter vroeg beide partijen voor 30 september met een alternatief plan te komen. Dat is niet gelukt.

Hoewel Schaaps eisen niet zijn ingewilligd, zijn de kunstenaar en haar advocaat toch positief over het vonnis. 'De rechter heeft vastgesteld dat de gemeente zich in het contract wél verplicht tot plaatsing van het kunstwerk', zegt advocaat Marcel de Zwaan. 'Deze afspraak moeten zij nakomen, ondanks het verzet op de beoogde locatie. Met het kunstwerk mag niet alles worden gedaan; in mei werd gesproken over opslag of vernietiging.' Schaap voegt toe: 'Het stadsdeel heeft tijdens de zitting duidelijk uitgesproken het kunstwerk te willen herplaatsen. Dat biedt houvast.' Een woordvoerder van het stadsdeel reageert dat van niet plaatsen nooit sprake is geweest.

Al in 2008 koos stadsdeel Zuid voor Westland Wells om de Theophile de Bockstrook op te fleuren. Met het plaatsen van het videokunstwerk - bestaande uit drie groepen van kleine, witte betonnen zuilen waarop na zonsondergang beelden van stromend water zichtbaar zijn - werd eind 2014 begonnen. Tijdens de opbouw ontstond verzet. Een aantal buurtbewoners vond de beeldenserie onveilig voor fietsers en spelende kinderen en was bang voor groenverlies en storende lichteffecten.

Hoewel Schaap het kunstwerk aanpaste, werden honderd bezwaarschriften tegen het kunstwerk ingediend. De bezwaarschriftencommissie verklaarde de klachten afgelopen februari ongegrond. De kwestie werd politiek toen CDA en GroenLinks, oppositiepartijen in Zuid, een voorstel indienden om de plaatsing af te blazen en gemeenteraadsleden wezen op 'het gebrek aan draagvlak'.

Volgens Schaap creëerde de buurt een verkeerd beeld van haar werk. In juni spande ze een kort geding aan, omdat vrijblijvende gesprekken over een andere locatie volgens haar nergens op uitliepen. Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel betreurt de keuze voor de rechtsgang. 'We waren in gesprek over een alternatieve locatie, maar dat hebben we vanwege de rechtszaak moeten beëindigen.' Wel willen beide partijen om de tafel om een oplossing te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden