Rechtenkwestie Annes dagboek nog niet beslist

De aangekondigde publicatie op internet van de dagboeken van Anne Frank bleef vrijdag uit. Dus blijft de vraag: wie bezit het copyright?

Wil Thijssen
Anne Frank. Beeld ap
Anne Frank.Beeld ap

Auteursrechten vervallen zeventig jaar na de dood van een schrijver, met ingang van de eerste dag van het nieuwe jaar - zo is het in Europa geregeld. Anne Frank overleed in 1945, en volgens onder anderen de Franse communicatiewetenschapper Olivier Ertzscheid komt het dagboek van het joodse meisje derhalve sinds gisteren toe aan het publieke domein. Hij kondigt al weken aan het origineel op internet te zullen plaatsen.

Het Anne Frank Fonds in Basel onderneemt echter juridische stappen tegen iedereen die de auteursrechten schendt. De rechten van het dagboek, stelt het fonds, berusten immers mede bij Annes vader Otto Frank, die de twee originele dagboeken na de Tweede Wereldoorlog samensmeedde tot één 'lezersvriendelijk' geheel, dat in Nederland verscheen onder de titel Het Achterhuis. Voor deze samenstelling zouden ook hem auteursrechten toekomen. Otto Frank overleed in 1980, en daarmee zou het copyright pas aflopen in 2030 of later, afhankelijk van de auteurswetgeving in verschillende landen.

Daar komt bij dat het Zwitserse Anne Frank Fonds in 1986 een completere versie van de twee originele delen publiceerde. Door al die verschillende versies van Annes dagboek is het Europees recht hierop niet één op één toepasbaar, laat Kamiel Koelman, de Nederlandse advocaat van het Fonds, per mail weten.

Rechtszaak

Ook de Nederlandse Anne Frank Stichting was voornemens de originele manuscripten van het dagboek in 2016 te publiceren. De Stichting, die de originele dagboeken in bruikleen heeft van het NIOD Instituut voor oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, kopieerde de oorspronkelijke tekst voor wetenschappelijk onderzoek met als doel tot een gezamenlijke, integrale publicatie van de manuscripten te komen. Het Anne Frank Fonds in Basel spande hierop een rechtszaak aan, die afgelopen 23 december diende voor de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank oordeelt dat het Zwitserse Fonds zich 'de zeggenschap toe lijkt te eigenen over welk onderzoek wel en niet mag plaatsvinden', en 'dat is geen recht dat door het auteursrecht wordt beschermd'. De rechtbank veroordeelde het fonds tot het betalen van 25 duizend euro proceskosten.

Desalniettemin kwamen de Nederlandse Stichting en het Zwitserse Fonds tijdens het proces overeen dat de auteursrechten doorlopen vanwege die completere publicatie in 1986. De Nederlandse Stichting ziet derhalve af van haar voorgenomen publicatie van Anne Franks originele manuscripten.

Otto Frank, de vader van Anne Frank. Beeld anp
Otto Frank, de vader van Anne Frank.Beeld anp

Tot dusver houden communicatiewetenschapper Ertzscheid en de Franse parlementariër die hem steunt, zich stil. Of het Anne Frank Fonds bij voorbaat met juridische maatregelen tegen online publicatie heeft gedreigd, is niet duidelijk. 'Wat het Fonds ook doet tegen inbreuken', laat advocaat Koelman per mail weten, 'zal niet in de krant worden aangekondigd'.

Ook de auteursrechten van het omstreden boek Mein Kampf van Adolf Hitler, de Duitse dictator die de Tweede Wereldoorlog evenmin overleefde, verliepen op 1 januari. Zijn werk was echter al eerder integraal op het internet te vinden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden