Rechtbank: statistieken over aftappen niet openbaar

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hoeft de statistieken over het aantal internettaps dat de dienst jaarlijks afneemt niet openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.Beeld anp

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken had onlangs de exacte tapgegevens uit een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) laten weghalen, omdat de gegevens gevoelige informatie over de werkwijze van de diensten zouden kunnen blootleggen. De rechtszaak was aangespannen door het radioprogramma KRO Reporter, dat meent dat uit de tapgegevens geen gevoelige details kunnen worden opgemaakt. Daarnaast worden dergelijke statistieken in België en Duitsland wel gepubliceerd.

De rechtbank in Den Haag gaat daar niet in mee. In combinatie met informatie over bekende dreigingen en technologische ontwikkelingen kan over een langere periode wel degelijk inzicht worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zo oordeelt de rechtbank. Op dit moment worden de tapgegevens alleen gedeeld met de commissie-Stiekem, waarin de fractievoorzitters van de Tweede Kamer zitten. Volgens de rechtbank kan dat voorlopig zo blijven. Wel signaleert de rechtbank een ontwikkeling 'waarbij in de toekomst mogelijk anders met verzoeken om openbaarmaking wordt omgegaan'.

KRO Reporter gaat in hoger beroep. 'De rechtbank gaat voorbij aan het feit de CTIVD deze gegevens niet als staatsgeheim aanmerkt en dat er in België en Duitsland wel tot openbaarmaking wordt overgegaan', laat het programma in een reactie weten.

Bits of Freedom

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) verwacht naar aanleiding van deze uitspraak ook naar de rechter te zullen stappen. 'Anders dan KRO Reporter hebben we nu nog alleen een bezwaarprocedure lopen, omdat we eerst alle andere mogelijke wegen willen bewandelen voordat we een rechtszaak aanspannen', aldus Rejo Zenger van BoF. 'Maar gezien het oordeel van de rechtbank zal de AIVD opgelucht ademhalen, en verwachten we dat ons bezwaarschrift op korte termijn zal worden afgewezen. Als dat gebeurt stappen we alsnog naar de rechter.'

Waar het KRO Reporter te doen was om recente gegevens over aftappen, heeft BoF gevraagd om gegevens vanaf 1971. 'Dat is een belangrijk verschil', aldus Zenger, 'omdat je als buitenstaander uit die oudere gegevens nooit de huidige werkwijze van de AIVD kunt destilleren. Misschien is dat bij nieuwe statistieken nog verdedigbaar, maar die historische gegevens zouden ze sowieso openbaar moeten maken. Verder vinden we dat Plasterk en de AIVD beter moeten uitleggen waarom dergelijke gegevens bij onze buurlanden wel gewoon openbaar gemaakt kunnen worden en bij ons kennelijk niet.'

Satellietschotels van de NSO, een afluisterdienst van Defensie, in Burum.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden