Rechtbank: betalen voor linken naar radiostreams

Auteursrechtenstichting Buma/Stemra heeft van de rechtbank in Den Haag gelijk gekregen in de rechtszaak tegen de beheerder van de sites Nederland.fm en Op.fm. Daarop worden streams van radiozenders aangeboden. De rechter oordeelde vandaag dat de beheerder daar licentievergoedingen voor moet gaan betalen.

Nederland.FM Beeld Screenshot
Nederland.FMBeeld Screenshot

In een door IE-forum gepubliceerd vonnis staat dat Jim Souren, de beheerder van de twee radioportals, een licentie van Buma/Stemra moet gaan afnemen, of anders de sites moet sluiten. Op Nederland.fm worden de radiostreams ge-embed op de site, bij Op.fm gaat het om hyperlinks. Naar eigen zeggen heeft Nederlandfm.nl zo'n 2,4 miljoen unieke bezoekers per maand.

Verveelvoudiging
Er is op beide sites weliswaar geen sprake van verveelvoudiging van muziek, maar omdat in beide gevallen bij het openen van de streams (een deel van) de website van Souren zichtbaar blijft, gaat het volgens de rechter veel verder dan alleen maar linken, en moet de beheerder er toch voor betalen. Bovendien zijn de advertenties op Souren's site zichtbaar tijdens het afspelen van de streams, zodat hij er zelf profijt van heeft. De muziek wordt nu aangeboden aan een ander publiek dan waarvoor het door Buma/Stemra bedoeld was, aldus de auteursrechtenstichting. De rechter was het daarmee eens.

Op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag moet Souren binnen dertig dagen stoppen met zijn sites, of een licentie nemen. Daarnaast moet hij een nog onbekende schadevergoeding aan Buma/Stemra betalen. Hij moet opgave doen van alle inkomsten die hij in de afgelopen vier jaar met zijn websites heeft behaald. Op basis daarvan wordt de hoogte van de boete bepaald.

Tevreden
Buma/Stemra is tevreden met de uitspraak van de rechter, schrijft de stichting in een verklaring. 'Nederland FM is een commerciële website waarop een zeer groot aantal radiozenders te beluisteren is. Deze website heeft een licentie nodig omdat hiermee via Buma/Stemra toestemming van de componisten, tekstschrijvers en auteurs verkregen wordt voor het gebruik van hun muziek. Deze componisten, tekstschrijvers en auteurs krijgen hier volgens deze licentie dan een vergoeding voor. Buma/Stemra hoopt dat Nederland FM nu snel alsnog een licentie af zal sluiten zodat zij actief kan blijven.'

Volgens technologiesite Tweakers is het nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor het embedden van andere soorten content, zoals YouTube-filmpjes. Buma/Stemra wilde in 2009 ook geld gaan vragen voor muziek in ge-embedde YouTube-filmpjes, maar zag daar na flinke kritiek vanaf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden