Recensies lijken even betrouwbaar als peilingen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: we moeten er zelf maar achter komen.

Jet Steinz
Boek van de maand Homo Deus. Beeld
Boek van de maand Homo Deus.Beeld

Drie weken geleden was het Kluun die de literaire kritiek verdeelde: door de een werd zijn nieuwste roman onthaald als zijn beste tot nu toe, door de ander genadeloos neergesabeld.

Afgelopen week werden er gemixte signalen afgegeven over Tommy Wieringa: 'nodeloze mooischrijverij' en 'Marokkanenclichés' volgens NRC (één ster); 'levensechte dialogen' en 'een strak afgewikkelde plot' volgens de Volkskrant (vier sterren). Wie heeft gelijk? Daar moeten we blijkbaar zelf maar achter komen, en dus staat Kluuns DJ op een negende plaats in de CPNB Bestseller 60 en komt Wieringa's De dood van Murat Idrissi binnen op 36.

Zelfs het Boekenpanel van De Wereld Draait Door kun je niet meer vertrouwen! De zoon van de verhalenverteller van Pierre Jarawan werd weliswaar uitgeroepen tot Boek van de Maand januari, maar was volgens de recensent van deze krant een inwisselbaar en weinig origineel verhaal vol saaie personages, richtingloze gesprekken en filosofische onzin.

Wat moeten we dan denken van het Boek van de Maand februari (Homo Deus van Yuval Noah Harari, op 8), en runners-up Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer (15) en Zijde van Alessandro Baricco en Rébecca Dautremer (33)? Nogmaals: we moeten er zelf maar achter komen.

In een onzekere tijd als deze is het fijn om terug te kunnen vallen op gouden ouden. Zoals Annejet van der Zijl, wier De Amerikaanse prinses deze week, na enige tijd afwezigheid, haar herintrede doet (binnen op 23) en daarmee precies een jaar in de Bestsellerlijst staat. Of De Cock en de moord op maat van Peter Römer, weliswaar niet geschreven door mr. Baantjer himself, maar wie immer knus, spannend en vertrouwd. Of de als enige overgebleven Griet op de Beeck, wiens honderdste week best wel eens de laatste zou kunnen zijn: Vele hemels boven de zevende staat op een 57ste plaats.

De top 10

1. Joris Luyendijk
Kunnen we praten; Atlas Contact (2)
Zonder ruzie debatteren over politiek.

2. Andy Griffiths, Terry Denton
De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen; Lannoo (2)
Deel 6 van geliefde jeugdboekenserie.


3. Sonja Barend
Je ziet mij nooit meer terug; De Bezige Bij (2)
Hoe haar vader verdween in de oorlog.

4. Miriam Lancewood
Mijn leven in de wildernis; Kosmos (-)

5. Lars Kepler
Jager; Cargo (4)

6. Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (18)

7. Daniel Cole
Ragdoll; Luitingh-Sijthoff (2)

8. Yuval Noah Harari
Homo Deus; De Bezige Bij (2)

9. Kluun
DJ; Podium (4)

10. Colson Whitehead
De ondergrondse spoorweg; Atlas Contact (7)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden