RAMSJ

1 Willem G. van Maanen: Alle verhalen. De Prom; euro 9,50...

Arjan Peters

2 Monica Ali: Brick Lane. Pockethuis; euro 4,-.

3 Jörg Friedrich: De brand. Mets & Schilt; euro 12,50.

4 Elaine Feinstein: Anna of All The Russias – The Life of Anna Achmatova. Weidenfeld & Nicolson; euro 12,50.

5 Amélie Nothomb: De hongerheldin. De Bezige Bij; euro 6,90.

6 Donna Tartt: De kleine vriend. De Bezige Bij; euro 12,50.

7 Dik van der Meulen: Multatuli. SUN; euro 15,-.

8 Frans Kellendonk: Mystiek lichaam. Meulenhoff; euro 7,-.

9 Aleksander Wat: Mijn twintigste eeuw. Meulenhoff; euro 12,50.

10 Eric Idle: The Greedy Bastard Diary. Phoenix; euro 6,-.

In de ramsj worden bijna alle boeken ineens bereikbaar. Nieuwe boeken zijn dikwijls te duur om zomaar een gok te wagen. Die drempel valt hier weg. Bovendien kan de ramsj-koper zich vleien met de gedachte een nobele daad te verrichten. Want als híj het niet doet, wacht de goedkope restanten een hels einde in de papierversnipperaar.

Een kleine rondgang langs Steven Sterk, Het Martyrium en Selexyz Scheltema leverde me al twee tassen met tien topstukken op. De ramsj, dat betekent schade inhalen (van Monica Ali las ik alleen het tweede boek, en van Donna Tartt alleen het eerste), cadeautjes verwerven (Kellendonks Mystiek lichaam, dat langer standhoudt dan de kritiek van wijlen Aad Nuis, en de verhalen van Willem G. van Maanen die net naast de AKO Prijs greep. Al een paar keer had ik met die Achmatova-biografie van Feinstein in mijn handen gestaan, toch nooit gekocht, en alsof ik word beloond voor die aarzeling komt het boek zowat voor niks naar me toe. Van Amélie Nothomb wil ik alles lezen, ze schrijft te snel en haar ideetjes buitelen over elkaar, maar ondanks de gebreken is haar originaliteit evident – die laat ik niet in de kou achter. De studie van Jörg Friedrich naar de verwoestingen die geallieerden in Duitse steden hebben aangericht, is nog altijd stof voor explosieve discussies, zoals ik destijds merkte bij de presentatie van het boek. De gesproken memoires van de Poolse jood Aleksander Wat, die jaren gevangen zat in Sovjet-kampen, brengen de verre ontberingen schrikwekkend dichtbij, maar zijn ook een getuigenis van een edelmoedig denker en schrijver.

Bijna beschroomd zat ik dan toch weer te huilen van het lachen, toen ik kort daarna een eerste blik wierp in het dagboek dat Eric Idle (voormalig lid van Monty Python) bijhield van zijn reis in 2004 door Amerika. Idle is pretentieloos, blikt terug op de roemruchte jaren, en spuit onafgebroken anekdotes. Arjan Peters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden