Rammenasi

Volkskokpapa belt.'Ik heb een nieuwe wok.' 'Goh. Je hebt er pas drie.''Ja, maar deze heeft oortjes.' 'Oortjes.''Die andere hebben staartjes. En van die platte billen. Dat wil ik niet.'

Ingrediënten

(Voor 2 personen)

5 gedroogde shiitakes (ca. 250 gr.)
rammenas
3 lenteuitjes, fijngehakt
stukje gember, fijngehakt
halve rode peper, zaadjes eruit, fijngehakt
olie
2 à 3 eetl. rijstwijn
2 à 3 eetl. lichte sojasaus
scheut bouillon of water
ca. 250 gr. gekookte (koude) rijst
half bosje selderij, fijngehakt
zout, peper
2 eieren
Het is duidelijk. Hij heeft een wok met een ronde onderkant en twee handvatten.

'In de toko zeiden ze dat ik er een ring onder moest doen. Ik doe het niet, hoor. Helemaal niet nodig.'
'Ook goed.'
'Hoe doe jij dat, de eerste keer met een wok? Dat is speciaal, hè. Hij was zwart en vettig. Ik heb hem helemaal schoon geboend.'
'Je moet de wok openen.
Het gaat om de qi van de wok. De ziel. Je moet er de eerste keer een kruidenmengsel met Chinese bieslook in bakken en hem heel heet laten worden zodat de 'poriën' van de wok opengaan en de smaak erin kan trekken. Dat staat in een boek van Grace Young, Breath of a Wok.'
'O. Maar ik heb hem al heel heet laten worden met alleen maar olie. Is dat erg?'
'Je kunt hem altijd nog een keer behandelen met Chinese bieslook.
Wil je het boek lenen?'
'Mwah. Nou nee.'
'Is goed. Weet je al wat je gaat koken?'
'Geen idee.'

De inwijdingsmaaltijd van de wok van de volkskokpapa houdt u dus nog even tegoed.

In mijn Volkskeuken is het na enkele grootse diners nog steeds restjestijd. Gewoon een kwestie van opmaken wat er in de koelkast ligt: een paar lente-uitjes, een ietwat verschrompelde rammenas (rettich), een half bakje gekookte rijst. Dat wordt dus rammenasi. Daar is de wok bij uitstek geschikt voor.

Week de paddestoelen een paar uur in warm water, knijp het water eruit en snijd ze in stukjes. Maak de rammenas schoon, snijd hem in kleine stukjes, kook die een minuut of twee en giet ze af. Verwarm de wok en daarin de olie. Roerbak gember, lenteui, rode peper, paddestoelen en rammenas.

Doe er rijstwijn en sojasaus bij en dan een scheut bouillon of water. Roer de rijst en de selderij erdoor. Laat even doorwarmen.

Serveer met een gebakken ei en maak er eventueel nog wat geroerbakte groente bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden