Ralph van Raat maakt toch indruk

Muziek..

'Krassen op een rots' noemde de schrijfster Hella Haasse eens de invloedvan Nederland op de voormalige kolonie Indonesië. De componist engamelanliefhebber Ton de Leeuw weet in zijn Danses sacrées in eenprikkelend moment van verwilderde chaos, opgeroepen door marimba enstrijkers, op een vergelijkbare manier de suprematie van de westerse muziekte bagatelliseren. We kunnen nog zo trots zijn op onze Mozart en onzeHaydn, zonder hun muziek draait de wereld echt wel door.

Arme Vladimir Spivakov, want hij moest na De Leeuws relativering vanwesterse grootheden wel Mozarts Vijfde Vioolconcert spelen. Het werkteniet. De violist, beroemd als voorganger van zijn succesvolle MoskouVirtuozen, spreidde er een ouderwets romantische opvatting in ten toon,waarin het persoonlijk verhaal van de solist voorop staat. Debreedsprakigheid ervan verveelde en deed verlangen naar meer pit, meerMozart en minder Spivakov.

De Leeuws Danses sacrées waren met de pianist Ralph van Raat aan devleugel en Peter Prommel achter de marimba daarentegen een belevenis. Onderleiding van de dirigent Marc Soustrot kwamen De Leeuws intenties prachtigover het voetlicht. Zijn zen-achtige uitgangspunten staan afwisselinggeenszins in de weg. Dromerige op klank gerichte momenten gaan over inpassages met ritmische energie, waarvan de wortels zowel in de jazz als inde gamelan liggen. Van eigenheid getuigt ook De Leeuws originele gebruikvan de contrabassen en de hoorns.

Al valt het niet mee indruk te maken met een pianoconcert waarin je vande componist geen indruk mág maken, Ralph van Raat toonde zich met ditmatinee-debuut een pianist van wereldformaat. Het vermogen zich volledigin de wereld van andersdenkende componisten te verplaatsen gaat bij VanRaat samen met ongekende communicatieve vermogens, een feilloos geheugenen een prachtig touché.

Huib Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden