Blad Radio Times Monty Python Special

Radio Times biedt vijftig jaar na de eerste aflevering een kleurrijke terugblik in onvervalste Python-stijl

Wat is lezenswaardig deze week? Een eerbetoon van Radio Times aan Monty Python en de zes makers.

De omslag van RadioTimes Official Guide to Monty Python at 50.

In een befaamde, ontzettend grappige sketch uit Monty Python’s Flying Circus (1969-1974) komt een man bij de dierenwinkel. Hij draagt een kooi en in die kooi ligt een papegaai, een blauwe.

De man (John Cleese) heeft een klacht. De papegaai is dood, terwijl hij het dier een halfuur eerder heeft gekocht. De winkelbediende (Michael Palin) ontkent dat de papegaai, een ‘Norwegian Blue’, dood is. De klant probeert hem ervan te overtuigen door te schreeuwen tegen de papegaai en ermee te gooien en te beuken op de toonbank. De dood wordt op talloze manieren omschreven, in een eigenaardig accent.

Cleese: ‘It’s passed on! This parrot is no more! It has ceased to be! It’s expired and gone to meet its maker! This is a late parrot! It’s a stiff! Bereft of life, it rests in peace! (…)This is an ex-parrot!’ Palin, die eerst heeft gezegd dat de papegaai bedwelmd was of sliep, biedt dan maar een nieuw exemplaar aan. Helaas, ze zijn op.

De sketch was vijftig jaar geleden bij de BBC te zien in het eerste seizoen van Monty Python, op 7 december 1969. In een eerbetoon van Radio Times aan het programma en de zes makers, een Amerikaan en vijf Engelsen, komt het gehannes met de dode papegaai vanzelfsprekend aan bod. ‘We waren gedoemd om de papegaaiensketch de rest van ons leven te spelen’, zegt Palin in de Official Guide to Monty Python at 50. ‘Maar er zijn slechtere manieren om te worden herinnerd.’

De productiviteit van de komediegroep was hoog. In vier tv-seizoenen werden 45 afleveringen gemaakt. Later volgden albums, boeken en (vijf) films. De titel van de eerste film werd ontleend aan een uitspraak die in de tv-series voortdurend werd herhaald en het nog steeds goed doet in gezelschappen: And Now for Something Completely Different.

Monty Python was vernieuwend, onconventioneel en absurdistisch. Een van de leden, Eric Idle, vergelijkt in het tijdschrift het team met een succesvolle voetbalploeg: ‘We zijn allemaal verschillend, maar zet ons samen op een voetbalveld en we zijn fantastisch.’ Dat klopt. Zie bijvoorbeeld YouTube.

De samenstellers van Radio Times hadden geluk. Monty Python werd destijds tijdens repetities en opnamen voor het blad gevolgd door een fotograaf, Don Smith. Uit zijn oeuvre kon rijkelijk worden geput. Om de groep te eren dook de redactie ook in het eigen archief. Daarnaast werden de Pythons geïnterviewd, in deze kleurrijke terugblik in onvervalste Python-stijl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden