Radio en televisie reclamevrij vanwege nationale rouw

De Nederlandse televisie- en radiozenders hebben vandaag een andere programmering en zijn grotendeels reclamevrij. Dit is door de zenders besloten naar aanleiding van de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers op het vliegveld van Charkov.Beeld reuters

RTL zendt vanaf vanmiddag geen reclames meer uit op de tv-zenders. Aanvankelijk zouden RTL 4 tot en met RTL 8 enkele uren reclamevrije zijn, maar begin van de middag nam de zender de beslissing om helemaal geen commerciële uitingen meer te plaatsen. Ook op alle online platformen van RTL zijn geen advertenties te zien.

RTL Nieuws doet op RTL 4 en RTL 7 rechtstreeks verslag van de aankomst in Eindhoven van de transportvliegtuigen met de eerste stoffelijke overschotten vanuit Charkov. De twee vliegtuigen landen waarschijnlijk rond 16.00 uur in Eindhoven. Dan is er een minuut stilte. Daarna gaan de lichamen naar een kazerne in Hilversum voor de identificatie. Als de minuut stilte in acht wordt genomen schakelen ook RTL 5 en 8 rechtstreeks over naar Eindhoven.

Als de minuut stilte in acht wordt genomen schakelen ook RTL 5 en 8 rechtstreeks over naar Eindhoven. RTL staat in de vooravond geheel in het teken van de vliegtuigramp met langere uitzendingen van het nieuws, Editie NL en RTL Boulevard.

Regionale zenders
Bij de NOS wordt op radio, televisie, internet en teletekst aandacht besteed aan de gebeurtenissen in het land en de aankomst van slachtoffers in Eindhoven. Dat bericht de omroep op haar website. De NOS maakt extra lange uitzendingen op radio en TV en zendt vanaf 14.30 uur op Nederland 1 het programma Dag van de Nationale Rouw uit. Op Radio 1 begint om 14.00 een extra uitzending.

Bij de omroep wordt de hele dag geen reclame uitgezonden.

Amusementsprogramma's
Ook komen amusementsprogramma's als Lingo, de Slimste Mens en De vloer op te vervallen. Op Nederland 3 worden alle programma's vervangen door films en op het kinderblok Zapp zijn alleen natuurprogramma's en sprookjes te zien. Het verslag van de Tour de France verhuist naar Nederland 2.

Alles rond de nationale rouw is internationaal ook online te volgen op npo.nl. De hele wereld kan daar vandaag terecht, de gebruikelijke landblokkade (geo-ip blocking) is uitgezet.

Beeld ANP
Hoofdkantoor RTL.Beeld ANP
Lucille Werner in het TROS-programma Lingo.Beeld ANP

De regionale zenders passen de programmering ook aan. Zo zullen Omroep Gelderland, RTV Oost en Omroep Zeeland, net als de publieke omroep, de hele dag geen reclame uitzenden. RTV Utrecht zendt vlak voor de landing van de twee vliegtuigen 5 minuten lang het klokgelui van de Dom uit. Ook Omroep Fryslân en RTV Rijnmond doen mee aan de rouw.

Radiozenders
Op Radio 538, Q-music en Sky Radio zijn geen reclameboodschappen te horen en de muziekkeuze is minder uitbundig en vrolijk dan gewoonlijk. 'Geen zomerhits bijvoorbeeld', zegt een woordvoerder van 538.

Radiospelletjes en het weggeven van prijzen aan luisteraars zijn eveneens geschrapt, zeggen woordvoerders van Radio 538 en Q-music. Zo heeft Q-music de lunch voor luisteraars uitgesteld en rijdt de Q-ijskar vandaag niet uit om gratis ijsjes uit te delen. Ook berichten op sociale media van de zender worden aangepast aan de sfeer van de dag. 'We doen ook niet aan grappen en grollen, maar willen de luisteraars de ruimte geven hun verhaal te doen over de vliegtuigramp in Oekraïne', aldus de woordvoerder van 538.

Ingetogen muziekkeuze
Vanaf 15.30 uur zal de muziekkeuze nog ingetogener zijn dan de rest van de dag. Rond 16.00 uur, als de vliegtuigen met lichamen in Eindhoven aankomen, is er even niets te horen op de zenders.

Sky Radio heeft zijn muziekkeuze ook aangepast aan het karakter van de dag. De zender was aanvankelijk tussen 14.00 en 18.00 uur reclamevrij, maar heeft besloten de hele dag geen commercials uit te zenden. Ook spelletjes zijn uit de boze. Ook de andere zenders van de Sky Radio zoals Veronica en Classic FM passen hun programmering aan.

Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden