Radicale moslims bedreigen tekenfilmreeks South Park

Zijn de makers van South Park gezwicht voor dreigementen van radicale moslims? Of steken ze er slechts de draak mee?...

Van onze correspondent Philippe Remarque

In de aflevering ervoor bespotte South Park een reeks profeten – Boeddha snoof cocaïne. Mohammed was gestoken in een berenkostuum en ontsnapte aan een aanslag. De makers werden met de dood bedreigd op de website revolutionmuslim.com.

Op de site stelde de New Yorkse groep dat Trey Parker en Matt Stone de profeet hadden beledigd. Er stond een foto bij van Theo van Gogh, liggend op straat nadat hij door Mohammed B. was vermoord. De makers van South Park ‘zullen waarschijnlijk zo eindigen als Theo van Gogh’, schreef Revolution Muslim. De site leverde er de adressen bij van de productiefaciliteit van South Park in Californië, en van de zender Comedy Central in New York.

Revolution Muslim ontkent Parker en Stone met de dood te hebben bedreigd. Het was de bedoeling de makers te waarschuwen voor wat er kan gebeuren, en ‘als Allah het wil, om de kans op een diepere en productievere dialoog mogelijk te maken.’

Parker en Stone zeiden in een interview voor de episode van deze week dat het ‘hypocriet’ zou zijn om aan de dreigementen toe te geven. Als alle kranten in de Deense cartoonaffaire de cartoons hadden afgedrukt, was de tekenaar ervan nu veiliger geweest, zeiden ze. Maar het is niet duidelijk welke beperkingen Comedy Central, dat zich van commentaar onthoudt, de twee heeft opgelegd.

Ayaan Hirsi Ali, het eigenlijke doelwit van B., zei tegenover CNN dat dit ‘duidelijk een bedreiging’ is. ‘Het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting, en die moeten we uit alle kracht verdedigen.’,

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden