Review

Race zit vol saaie behandeling van rijk materiaal

Het is alsof de filmmakers hun hoofdpersoon niet helemaal serieus nemen in deze vlakke en wijdlopige biopic. Er wordt geen enkele vorm van spanning gecreëerd rond het dilemma van de zwarte atleet Jesse Owens in de jaren dertig.

Pauline Kleijer
null Beeld
Beeld

Zal hij gaan of zal hij niet gaan? Dat is lang de hamvraag in Race, een keurige biopic over de grote Amerikaanse atletiekheld Jesse Owens (1913-1980). De Olympische Spelen van 1936 zijn voor hem hét moment om te schitteren, maar er gaan stemmen op voor een boycot: ze vinden immers plaats in Duitsland en zullen door Adolf Hitler worden gebruikt om zijn ideeën te propageren.

Terwijl het Amerikaans Olympisch Comité intern verscheurd raakt door de kwestie, wordt er van verschillende kanten op Owens ingepraat. Zelfs als Amerika meedoet, blijft een individuele boycot mogelijk. Een lastige kwestie, maar iedereen die weleens van Jesse Owens heeft gehoord, weet dat hij in 1936 met vier olympische medailles naar huis kwam.

Dat is het probleem van Race: de film kan geen enkele vorm van spanning creëren rondom Owens' dilemma, maar lijkt vooral bedoeld om de uitkomst goed te praten. Steeds opnieuw wordt benadrukt dat de atleet het hart op de goede plek heeft. Ook wanneer hij de plaats inneemt van een Joodse sporter uit de estafetteploeg die plotseling niet mag meedoen, wringt de film zich in bochten om duidelijk te maken dat Owens dat niet zomaar doet - hij protesteert, voor de vorm, en laat zich toch overhalen.

Race

Drama
Regie: Stephen Hopkins
Met: Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt, Carice van Houten
135 min., in 33 zalen

Het is wat omslachtig allemaal, voor een man die overduidelijk alleen om sport geeft, niet om politiek. 'Niet zoveel nadenken Jesse, dat is niet je sterkste kant', zegt zijn vrouw tegen hem. 'Je bent op de wereld gezet om te lopen.' Een nogal pijnlijke uitspraak, die de makers van Race kennelijk niet aanstootgevend vonden.

Nog hinderlijker is de saaie behandeling van het toch rijke materiaal. Door de vlakke regie en het wijdlopige scenario komt Owens' olympische periode nooit echt tot leven, zelfs niet als hij filmmaakster Leni Riefenstahl (Carice van Houten) ontmoet, een personage dat meer kleur krijgt dan Owens zelf. De atleet blijft een mysterie: zijn karakter wordt niet eens verkend, laat staan uitgediept. Het is alsof de filmmakers hun hoofdpersoon niet helemaal serieus nemen. Owens wil in Race maar geen held van vlees en bloed worden, hoeveel records hij ook verbreekt.

Jesse Owens: van held tot Oom Tom

De film Race vertelt het verhaal van de zwarte atleet die Hitlers ariërs op de Spelen van 1936 zijn hielen liet zien. Maar het leven van Jesse Owens is omgeven met mythen. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden