Race rondom nieuwe Bach

Rond de aria van Johann Sebastian Bach die onlangs werd ontdekt in een bibliotheek in de Duitse stad Weimar speelt zich een première-race af die teleurstellende gevolgen heeft voor de sopraan Claron McFadden en de pianist-clavecinist Polo de Haas....

Van onze verslaggever

Bachs aria Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn klinkt komende zaterdag al in de Utrechtse Domkerk, waar de dirigent Remco de Graas de Cantorij aanvoert. De Utrechtse organist Rob van der Hilst, die het stuk ‘voor onmiddellijke uitvoering’ aan de Domcantorij deed toekomen nadat een ‘voorafdruk’ bij de wetenschappelijke uitgave woensdag beschikbaar kwam bij de uitgeverij Bärenreiter in Kassel, zegt niet geweten te hebben van de plannen van het Amsterdamse duo.

De Haas en McFadden lieten enkele strofen of ‘coupletten’ van de aria al horen in het tv-programma Nova, dat er met de musici speciaal voor naar het Bach-archief in Leipzig reisde. Volgens Van der Hilst mag die uitzending niet gelden als première, omdat er maar een paar strofen klonken en instrumentale tussenstukken achterwege bleven. De Graas voert in Utrecht de aria uit met alle 12 strofen.

De aria, ontdekt door de Duitse onderzoeker Michael Maul, is de eerste authentieke Bachvondst sinds zeventig jaar. Ook op platengebied troeven vertolkers elkaar af. Ton Koopman, die de aria begin september opnam als surprise-onderdeel van zijn cd-cyclus met Bachcantates, weet zich sinds enkele dagen voorbijgestreefd door de Brit John Eliot Gardiner.

De Britse dirigent, onlangs gelauwerd met een Prijs van Verdienste van de stad Leipzig voor eerdere Bachprojecten, kreeg na de vondst in juni als eerste een kopie van de muziek in handen. Zijn opname, met de sopraan Elin Manahan, strijkkwartet en continuo, is sinds woensdag in de handel, maar laat overigens ook maar drie van de twaalf strofen horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden