BoekbesprekingNederland voedselparadijs

Rabobanks directievoorzitter houdt een zinnig pleidooi voor een kortere voedselketen

Mac van Dinther
null Beeld Uitgeverij Pluim
Beeld Uitgeverij Pluim

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid aan het licht gebracht van ons op internationale handel gebaseerde voedselsysteem, schrijft Barbara Baarsma, directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam, in Nederland voedselparadijs. Je kunt ook het omgekeerde beweren: ondanks de pandemie is onze voedselvoorziening geen moment in gevaar geweest. Maar Baarsma gebruikt de coronacrisis als haakje om een pleidooi te houden voor kortere voedselketens. Dat is opmerkelijk voor de baas van een bank die decennialang juist de op export gerichte Nederlandse landbouw mede heeft gefinancierd. Dat systeem heeft ons voedsel in overvloed gebracht. Maar het stuit op ecologische, economische en maatschappelijke grenzen, schrijft Baarsma, die onlangs ‘ontdekte’ dat het eten op haar bord 30 duizend kilometer heeft afgelegd.

Volgens Baarsma is er een transitie nodig naar kortere ketens. Dan hoeft ons eten minder te reizen, verdienen boeren meer omdat tussenschakels worden overgeslagen en kunnen kringlopen gemakkelijker worden gesloten. Het is een pleidooi voor een duurzamer voedselsysteem en weinigen zijn beter toegerust om daar een begin mee te maken dan Baarsma’s eigen Rabobank. Put your money where your mouth is, zou je zeggen.

Barbara Baarsma: Nederland voedselparadijs. Uitgeverij Pluim; € 8,99

Verbetering: in een eerdere versie van deze recensie werd auteur Barbara Baarsma aangeduid als directievoorzitter van de Rabobank. Baarsma is directievoorzitter van Rabobank Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden