RAARRR legt teveel nadruk op educatieve element

De Veenfabriek wil afrekenen met het elitaire imago van de moderne muziek, piep-knor is niet eng. Helaas leggen spelers annex muzikanten de nadruk wel erg op het educatieve element.

Karin Veraart
RAARRR door De Veenfabriek Beeld Julian Maiwald
RAARRR door De VeenfabriekBeeld Julian Maiwald

Iedere keer is er wel wat. Een onenigheidje hier, een misverstand daar, en zo wordt de opvoering van het muziekstuk I walk into the electric pulse steeds uitgesteld. De componiste uit Hongkong heeft het podium verlaten, acteur Joep van der Geest is achter haar aan gesneld, kennelijk om iets recht te zetten of te sussen. Even later steekt hij zijn hoofd om de deur en laat weten: dit duurt nog wel even.

Dit grappige gedoe vormt het begin van RAARRR, waarvan Van der Geest zelf initiatiefnemer is. Een 'muziektheatrale lectureperformance' noemen ze het bij muziektheatergezelschap de Veenfabriek, eentje die wil afrekenen met het elitaire, hermetische imago van de moderne muziek. Wie de Veenfabriek kent, weet dat ze daar met hun originele aanpak en locaties in zekere zin altijd wel aan werken, maar doel op zich van een voorstelling was het nog niet zo direct. Een wens van Van der Geest, die in zijn tien jaar bij de Veenfabriek 'de moderne muziek van onbereikbare verre vriend zag veranderen in een goede buur'.

Helaas ligt de nadruk vervolgens wel erg op het educatieve element. Op verscheidene ostentatief-illustratieve wijzen zijn de spelers/muzikanten druk doende verbanden te leggen met andere kunsten, over te brengen dat er niks engs is aan een piep-knor- of pling-plonggeluid en aan te tonen dat juist deze (abstracte) kunstvormen het publiek heel serieus nemen. En dat laatste is nou precies wat je in twijfel trekt wanneer je dít alles hoort en ziet. Goed bedoeld vast en zeker, maar een beetje onhandig naïef ook wel.

Aan het einde herpakt RAARRR zich dan enigszins met een stukje moderne dans en fijne moderne muziek. Niets mis mee.

RAARRR door De Veenfabriek. Concept: Joep van der Geest. Compositie: Lam Lai. Tekst: o.a. Maarten Doorman. 11/12 Theater Ins Blau Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden