De week in boekenStrop zoekt sponsor

Raar, die onverschilligheid over het voortbestaan van de prijs voor het spannende boek

Wilma de Rek
null Beeld Getty
Beeld Getty

Deze week werd de longlist van de Libris Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt (achttien romans waarvan negen geschreven door vrouwen en negen door mannen; de jury zal toch niet écht aan het m/v-turven zijn geslagen??). Op 2 maart volgt de bekendmaking van de shortlist en op 11 mei mag de gelukkige winnaar in het Amstel Hotel 50 duizend euro in ontvangst nemen, waarna Tonko Dop van Nieuwsuur hem/haar een diepte-interview afneemt, zijn/haar boek gaat lopen als een tierelier en iedereen het weer even over Nederlandse literatuur heeft.

Dat nu willen Charles den Tex en Peter Römer ook. Den Tex en Römer schrijven succesvolle misdaadromans (Verloren vrouw, Baantjer) en zijn tevens voorzitter c.q. penningmeester van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. In die hoedanigheid trekken ze nu al maanden met de pet door het land, op zoek naar sponsors voor de Gouden Strop (prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek) en de Schaduwprijs (voor het beste debuut). Die prijzen worden sinds 1986 uitgereikt aan de vooravond van de Spannende Boekenweken, in juni. Maar onlineboekenclub BookSpot trok zich in september terug als sponsor, en tot overmaat van ramp werd een paar maanden later bekend dat boekpromotieclub CPNB stopt met de organisatie van de campagne rond de Gouden Strop. Den Tex en Römer regelen de publiciteit nu zelf.

Die onverschilligheid jegens het spannende boek is best gek, in deze tijden van ontlezing. De thriller zit weliswaar in een dipje maar van alle boeken die nog wel worden verkocht, is meer dan de helft een spannend exemplaar; dat willen óók jongeren die niks met lezen hebben nog wel eens openslaan. In de zomer van 2018 vroeg ik een aantal jonge schrijvers dankzij welk boek zij lezers – en dus schrijvers – waren geworden; de meerderheid kwam met een spannend boek op de proppen, namelijk de Harry Potter-serie van J.K. Rowling. Onder hen Rutger Bregman, onze eigen Yuval Noah Harari. ‘Ik las geen Oorlog en Vrede’, mailde hij, ‘ik las geen Mulisch, ik las al helemaal geen Grunberg. Ik was een literatuurbarbaar. Ik verslond wél Harry Potter. Heb het vijfde boek een stuk of 10, 15 keer gelezen.’

Complicerende factor in de zoektocht naar een nieuwe sponsor is de naam van de prijs, Gouden Strop. Bedrijven vinden die naam eng, reden waarom het Genootschap overweegt de prijs om te dopen in ‘De Nederlandse Thrillerprijs’. Dat is natuurlijk een slecht idee want namen kun je maar beter met rust laten (zie de AKO Literatuurprijs, die Generale Bank Literatuurprijs werd, toen Fortis Literatuurprijs, toen ECI Literatuurprijs, toen BookSpot Literatuurprijs, en die inmiddels geen naam meer heeft). De Gouden Strop moet gewoon de Gouden Strop blijven. Nu nog iemand die zijn hoofd erin steekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden