Raad wijzigt Amsterdams kunstplan

De Amsterdamse gemeenteraad trekt alsnog ruim 900 duizend euro uit voor acht kunstinstellingen, voor wie wethouder Gehrels van Cultuur eerder geen plaats wilde maken in het Kunstenplan van de stad....

Anoukvandijk dc, Calefax Rietkwartet, Emio Greco|PC, Leine & Roebana, Maatschappij Discordia, Parels voor de Zwijnen en ZEP ontvangen daardoor toch subsidie.

De Amsterdamse raad heeft gisteravond meerdere wijzigingen aangebracht in het Kunstenplan. Op het budget voor het Nationale Ballet, het Concertgebouworkest, het Holland Festival en het Filmmuseum wordt gekort, ten gunste van kleinere instellingen.

Zo krijgt het Holland Festival alsnog twee ton minder, en de Waag Society een ton minder. Dat geld heeft de raad bestemd voor onder andere Felix Meritis (145 duizend euro) en het Leerorkest (100 duizend euro).

Het D66-raadslid Petra Hoogerwerf diende een, kansloze, ‘motie van treurnis’ in, uit boosheid over de gang van zaken: ‘Voor instellingen waarover negatief werd geadviseerd door de Kunstraad, wilde de wethouder alsnog geld uittrekken, wat op het laatst weer door de gemeenteraad is teruggedraaid. Zo weet lange tijd niemand waar hij aan toe is.’

In totaal geeft de gemeente Amsterdam volgend jaar in het Kunstenplan 86 miljoen euro uit, ruim 8,5 miljoen meer dan in de vorige periode. Van het extra geld is 4 miljoen euro bestemd voor de programmering door kunstinstellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden