Raad voor Journalistiek bekritiseert de Volkskrant

De Volkskrant heeft op 19 december 2014 een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) 'onzorgvuldig' weergegeven. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek deze week in een uitspraak. Onderzoeker en voormalig accountant Jaap ten Wolde had een klacht ingediend.

null Beeld anp
Beeld anp

De klacht van Ten Wolde betrof een artikel onder de kop 'Onderzoek naar integriteit was onzorgvuldig'. Dat ging over oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam die in verweer was gekomen tegen een integriteitsonderzoek, uitgevoerd door Jaap ten Wolde voor het onderzoeksbureau BING. Voordat dat onderzoek gereed was, was de burgemeester opgestapt.

De oud-burgemeester ging na de publicatie van het onderzoek in beroep bij het CBb, dat haar klachten 'deels' gegrond verklaarde. In het persbericht van het CBb stond ook dat de Ten Wolde 'op een aantal belangrijke onderdelen' had gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen ven deskundigheid, zorgvuldigheid en objectiviteit.

In de krant waren deze nuances echter weggelaten. Daar stond dat het onderzoek onzorgvuldig en niet objectief was, en dat de conclusies van Ten Wolde ongenuanceerd en onvolledig waren. Deze samenvatting van het persbericht kwalificeert de Raad als 'ongenuanceerd en onvolledig'.

Zijn klacht over de gebrek aan wederhoor achtte de Raad echter ongegrond. Ook was de krant niet verplicht om een ingezonden brief te plaatsen, wat Ten Wolde ook had betoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden