Raad voor de Journalistiek tikt de Volkskrant op vingers over zaak-Demmink: ten onrechte geen wederhoor

De Volkskrant heeft ten onrechte geen wederhoor toegepast bij een artikel over de zaak-Demmink. Dit oordeelt de Raad voor de Journalistiek.

Een oude voorpagina van de Volkskrant.Beeld ANP

Het betreffende artikel verscheen nadat het gerechtshof in Arnhem in augustus 2017 had besloten om voormalig topambtenaar Joris Demmink niet langer te vervolgen voor de verkrachting van twee Turkse jongens. Uit onderzoek was gebleken dat Demmink niet in Turkije was in de periode waarover de aangifte ging, zo stelde het hof.

De Volkskrant publiceerde op de dag van de uitspraak twee artikelen op de website: een nieuwsbericht en een reconstructie met de kop 'Valse aanklacht, vals bewijs en geruchten: dit is de zaak Demmink'. De reconstructie was gebaseerd op de uitspraak van de rechter, aangevuld met een achtergrondgesprek met twee onderzoeksofficieren van het Openbaar Ministerie.

Zowel feiten als meningen

Volgens Adèle van der Plas, de advocaat van de twee jongens, hebben de verslaggevers in die stukken de uitspraak van het hof 'aangedikt'. De publicaties zouden - door het verwerken van uitspraken van de onderzoeksofficieren - verder zijn gegaan dan een feitelijk verslag van een rechterlijke uitspraak, waarbij geen wederhoor vereist is.

Waar het de reconstructie betreft, stelt de Raad voor de Journalistiek advocaat Van der Plas nu in het gelijk. 'Dit artikel behelst zowel feiten als meningen - onder meer over de achtergrond van de zaak - waartussen niet steeds een voor de lezer duidelijk onderscheid is gemaakt', stelt de raad.

Ook merkt de raad op dat de krant voorzichtiger moet zijn bij het parafraseren van rechterlijke beslissingen. De termen 'valse aanklacht' en 'valse documenten', afkomstig van de onderzoeksofficieren, zouden suggereren dat de advocaat of de twee Turkse jongens een valse aangifte gedaan hebben, wat volgens het Wetboek van Strafrecht strafbaar is. Voor zo'n 'diffamerende' suggestie had de Volkskrant 'onvoldoende grond'.

Volgens de raad zou het toepassen van wederhoor 'tot een genuanceerder en juister beeld over (de handelswijze van) klaagster en haar cliënten hebben geleid'.

Wat in 2003 begon als een ronkend verhaal in de mannenbladen Gay Krant en Panorama, eindigde afgelopen vrijdag in een vergaderzaaltje op de tiende verdieping van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Daar lichtten twee onderzoeksofficieren toe waarom Joris Demmink (69), voormalig secretaris-generaal op het ministerie van Justitie, niets te maken heeft met jarenlange beschuldigingen van seks met minderjarigen. (+)

De verkrachtingen waarvan Joris Demmink wordt beschuldigd, zijn nooit gebeurd. Daarvan zijn de twee onderzoeksofficieren overtuigd. Met het sepot in deze zaak komt een einde aan tien jaar karaktermoord op de voormalige secretaris-generaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden