Nieuws Streaming Nederlandse media

Raad voor Cultuur wil één streamingplatform voor alle Nederlandse media

Het kabinet moet zorgen dat alle Nederlandse media binnen een jaar meedoen aan één nationaal streamingplatform. Dat is nodig om de strijd met internationale concurrenten als Netflix en Disney Plus aan te kunnen, vindt de Raad voor Cultuur.

Het scherm van NPO Start Plus. De Raad voor Cultuur wil dat alle Nederlandse streamingplatforms samengaan. Beeld ANP XTRA

De maatregelen waarmee minister Slob (media) deze samenwerking wil stimuleren, zijn te vrijblijvend, staat in het rapport van het belangrijkste adviesorgaan van de regering op dit gebied: ‘De urgentie voor het maken van wezenlijke keuzes groeit.’

Het lijkt er steeds meer op dat het traditionele tv-aanbod op termijn plaatsmaakt voor losse abonnementen op streamingdiensten, waar kijkers zelf bepalen wat zij zien en wanneer ze dat doen. Experts verwachten dat consumenten maximaal drie van zulke abonnementen zullen nemen, waarvan één met nationale programma’s.

De basis voor een nationaal platform bestaat al vijf jaar: NLZiet, een samenwerkingsverband van RTL, Talpa Network en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). NLZiet is nooit tot bloei gekomen, mede doordat betrokkenen prioriteit geven aan eigen platforms als Videoland (RTL) en NPO Start Plus. Als zij niet meer energie steken in samenwerken is het risico op versplintering van het bereik van nationale zenders ‘levensgroot’, waarschuwt de raad. ‘Dit zal op korte termijn leiden tot teloorgang van het Nederlandse aanbod tussen dominante buitenlandse platforms.’

Sinds kort zijn Nederlandse publieke en commerciële zenders het erover eens dat er een nationaal streamingplatform moet komen, maar het is volstrekt onduidelijk hoe dat eruit gaat zien. Slob moet snel dwingende afspraken maken, vindt de raad.

Het adviesorgaan ziet geen heil in een reclameverbod op sites van publieke omroepen, waar de minister voor pleit. Dat zou het streamingplatform in de weg zitten. De raad ziet geen aanleiding om reclame op NPO-zenders te verbieden voor 8 uur ’s avonds. In plaats daarvan is het beter de jeugdprogrammering op alle kanalen reclamevrij te maken.

Slobs voorstel van NPO3 een regiozender te maken stuit ook op kritiek. Het zou goedkoper en efficiënter zijn geld vrij te maken voor ‘regiovensters’: nieuws uit de eigen provincie, als afsluiting van een NOS Journaal.

Adviezen van de Raad voor Cultuur zijn niet bindend. De raad slaagt er wel geregeld in beleid een bepaalde kant op te sturen. Of dat in dit geval ook zal lukken, is onzeker. Slob houdt vast aan zijn plannen, waarover lang is onderhandeld. Woensdag 11 september debatteert de Kamer over het onderwerp.

Voor Nederlandse film- en serieliefhebbers is november een maand om naar uit te kijken. Disney Plus is vanaf 12 november in Nederland te zien, en ook internationaal zwaargewicht Apple is hoogstwaarschijnlijk vanaf die maand in Nederland te verkrijgen. 

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden