Raad voor Cultuur: 'Meer geld naar dance en Nederlandse lied'

De Nederlandse overheid moet bij subsidies voor muziek meer oog krijgen voor populaire genres als pop, dance, urban en het Nederlandse lied. Ook moet er meer aandacht komen voor de regio, schrijft de Raad voor Cultuur vandaag in het zogeheten sectoradvies muziek.

Guido van Oorschot
'De balans, de behoefte' heet het document waarmee de raad een voorzet geeft voor het muziekbeleid van de toekomst. Die titel is ontleend aan het nummer Surfen van rapper Typhoon en lijkt bedoeld als vingerwijzing. Beeld anp
'De balans, de behoefte' heet het document waarmee de raad een voorzet geeft voor het muziekbeleid van de toekomst. Die titel is ontleend aan het nummer Surfen van rapper Typhoon en lijkt bedoeld als vingerwijzing.Beeld anp

De Raad voor Cultuur is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van het cultuurbeleid. Alhoewel de raadsadviezen niet bindend zijn, worden ze doorgaans in grote lijnen overgenomen. Het sectoradvies muziek is het eerste van een reeks deelanalyses die de Raad voor Cultuur de komende maanden uitbrengt. Ook andere podiumkunsten worden onder de loep genomen, op weg naar de nieuwe subsidieperiode die in 2021 begint.

Fundamentele herschikking

Op basis van het advies dat vandaag verschijnt, kan worden geconcludeerd dat de Nederlandse gesubsidieerde muzieksector zich kan opmaken voor een fundamentele herschikking. Ook al doet de Raad voor Cultuur geen uitspraken over de financiering van het advies, de tijd lijkt voorbij dat het subsidiegeld vooral vloeit naar klassieke muziek en opera, moderne muziek en jazz. De raad signaleert dat het publiek bij die concerten eenzijdig is: wit, hoog opgeleid en beter verdienend.

De balans, de behoefte heet het document waarmee de raad een voorzet geeft voor het muziekbeleid van de toekomst. Die titel is ontleend aan het nummer Surfen van rapper Typhoon en lijkt bedoeld als vingerwijzing.

Geen concrete namen

Concrete namen van niet-klassieke artiesten of groepen die subsidie zouden moeten krijgen, noemt het sectoradvies niet. Wel bevat het voor het eerst paragrafen over genres als urban en het Nederlandse lied, inclusief verwijzing naar populaire artiesten als Fresku en Marianne Weber.

Dat is politiek saillant in het licht van een opmerking van VVD-Kamerlid Arno Rutte. Hij zei vorige week dat popmusici geen subsidie zouden moeten krijgen. Die kunstvorm, vindt Rutte, 'hoort gedragen te worden door het publiek'.

Het CDA zal blij zijn met het advies de regio's op te waarderen, iets waar de partij al jaren voor strijdt. Nu gaan het geld en de aandacht vooral naar de Randstad, waar topinstellingen zitten als het Koninklijk Concertgebouworkest en De Nationale Opera.

Marianne Weber bij de Buma NL Awards, 2016. Beeld anp
Marianne Weber bij de Buma NL Awards, 2016.Beeld anp

Flink bezuinigd

Dat het ook anders kan, illustreert de raad met een voorbeeld van het Noord Nederlands Orkest. Dat trok in 2016 tienduizend Groningers met het openluchtconcert Tribute to the Stones.

Een andere prioriteit die het rapport noemt, is een betere honorering van musici. In 2011 heeft VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra flink bezuinigd op het kunstbudget. Sindsdien hebben veel musici inkomen ingeleverd, of ze verloren zelfs hun werk.

Ook breekt de raad een lans voor muziekeducatie. Veel basisscholieren leren amper iets over muziek en in het ooit wijdvertakte netwerk van gesubsidieerde muziekscholen zijn gaten gevallen.

Een voorbeeld van regionaal succes is het Noord Nederlands Orkest dat tienduizend man trok. Beeld
Een voorbeeld van regionaal succes is het Noord Nederlands Orkest dat tienduizend man trok.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden