Raad voor Cultuur: 'Kunstsector veel te optimistisch'

Kunstinstellingen zijn veel te optimistisch over bezoekersaantallen en particuliere inkomsten over de komende jaren. Bijna eenderde verkeert in financieel zwaar weer. Dat concludeert de Raad voor Cultuur op basis van de subsidieaanvragen.

Joop Daalmeijer. Beeld ANP
Joop Daalmeijer.Beeld ANP

Maandag maakt de raad zijn adviezen bekend over de aanvragen.De instellingen houden onvoldoende rekening met de toekomst, vindt voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur. 'Op 1 januari volgend jaar gaat de knop om, maar er wordt nog niet aan alternatieven gewerkt. Dat irriteert me.' Daalmeijer doelt vooral op de orkestsector, waar volgens hem veel topmusici op straat zullen komen te staan.

De raad is ook zeer kritisch over de kwaliteit van een aantal plannen. 'De inschatting van de eigen inkomsten is nogal eens onrealistisch', zegt secretaris Jeroen Bartelse. Er wordt te weinig gedaan om de uitgaven omlaag te brengen, stelt Daalmeijer. 'Aan de artistieke kant wordt wel gewied, maar de kantoorfuncties worden behouden.Liever één manager dan drie. Dan hou je tenminste een paar uitvoerend kunstenaars over.'

Volgens bronnen zal de raad het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest hun huiswerk laten overdoen. Die dienden ieder voor zich plannen in, maar de raad wil een gezamenlijk fusieplan.
Ook is de raad kritisch over de museumsector, onder meer over de plannen van het Rijksmuseum en het Mauritshuis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden