NIEUWSRAAD VOOR CULTUUR

Raad van Cultuur vraagt om verlenging van ‘coulancebeleid’ voor culturele instellingen

De Raad voor Cultuur wil dat het soepelere beleid van het kabinet voor door het Rijk gesubsidieerde instellingen ook volgend jaar wordt doorgezet. 

De Raad voor Cultuur wil dat het huidige ‘coulancebeleid’ van het kabinet wordt doorgezet.Beeld ANP

Met de groeiende economische terugslag in de culturele sector door de coronacrisis wil de Raad op deze manier instellingen voldoende ruimte geven om noodzakelijke vernieuwingen te ontwikkelen en in te voeren.

Door het verlengen van het huidige ‘coulancebeleid’, waarbij instellingen niet worden afgerekend op klassieke maatstaven als publieksbereik – dat in de komende anderhalvemetersamenleving zwaar onder druk komt te staan, krijgen de instellingen een jaar extra de tijd om hun plannen bij te stellen en de nodige vernieuwingen door te voeren. Dit schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur (D66). ‘De culturele sector heeft ruimte nodig om weerbaar en wendbaar uit de huidige crisis te komen’, aldus de Raad.

De Raad schetst drie varianten voor de toekomst: het lockdownscenario, het anderhalvemeterscenario (dat de komende weken zal worden ingezet) en een toekomstig scenario dat als ‘het nieuwe normaal’ wordt geschetst. Bij deze laatste situatie rekent het adviesorgaan van de regering erop dat de spontane initiatieven en noodoplossingen van de afgelopen maanden tot de standaarduitrusting van de cultuursector gaan horen. De Raad noemt voorbeelden als het IDFA, dat het gratis streamen van documentaires mogelijk maakte, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat een Zoom-versie maakte van Beethovens Alle Menschen werden Brüder. In het nieuwe normaal zouden livevoorstellingen bijvoorbeeld ook meer via streamingdiensten gebracht moeten worden.

De Raad voor Cultuur komt op 4 juni – volgens de oorspronkelijke planning – met zijn adviezen over de aanvragen van instellingen die subsidie van het Rijk willen ontvangen in de periode 2021-2024 (de zogeheten Culturele Basisinfrastructuur). In totaal zijn er 220 aanvragen ingediend. Het advies van de Raad wordt opgesteld op basis van plannen die voor de coronacrisis werden ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden