Raad van Cultuur adviseert quotum om theatersector minder wit te maken en diverser publiek te trekken

De Nederlandse overheid zou een quotum moeten overwegen om diversiteit in het theater te bevorderen. De Code Culturele Diversiteit, een richtlijn voor instellingen om diversiteit te stimuleren, moet een officieel criterium worden bij de beoordeling van subsidieaanvragen. Een negatieve beoordeling kan een reden zijn om geen subsidie te krijgen.

Herien Wensink
Een theatervoorstelling over de Molukse gemeenschap in Noord-Nederland Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Een theatervoorstelling over de Molukse gemeenschap in Noord-NederlandBeeld Harry Cock / De Volkskrant

Dat zijn de opvallendste aanbevelingen van de Raad voor Cultuur in haar 'sectoradvies Theater'. Dit advies is na het sectoradvies muziek de tweede belangrijke deelanalyse van de podiumkunstensector door de Raad voor Cultuur. De raad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van cultuurbeleid, formuleert deze adviezen in de aanloop naar de nieuwe subsidieperiode die in 2021 begint.

Theaterbezoekers zijn vaak vrouw, hoogopgeleid en wit, schrijft de raad. Een groot potentieel publiek wordt niet bereikt. Eerder onderzoek wees al uit dat 51 procent van de Nederlandse bevolking geïnteresseerd is in toneel, maar slechts 17 procent daadwerkelijk gaat. Potentiële bezoekers hebben vaak het idee dat theater niets voor hen is: het voelt elitair, het is ingewikkeld en je zit uitsluitend tussen oude mensen. Vooral toneel lijdt onder dit imagoprobleem, aldus de raad.

'Vooral bij cultureel divers publiek bestaat - niet geheel onterecht - het idee dat het theateraanbod niet bij zijn belevingswereld aansluit, vooral is gebaseerd op de westerse canon en wordt gespeeld door witte acteurs.' Om dit te veranderen, zou de theatersector voor en achter de schermen minder wit moeten worden.

Die ontwikkeling is mondjesmaat gaande, maar de raad schrijft dat 'de transitie naar een meer diverse sector te langzaam gaat'. Vandaar de suggestie van een quotum. Ook beoordelingscommissies zouden meer een afspiegeling moeten zijn van de Nederlandse bevolking.

Naast diversiteit zou het rijk beheer en behoud van theatererfgoed (opnieuw) op zich moeten nemen - dat is een pleidooi voor de heroprichting van het ter ziele gegane theaterinstituut. Ook adviseert de raad om de belangrijkste jeugdgezelschappen, onevenredig hard getroffen bij de bezuinigingen van 2012, dezelfde financiële en artistieke ruimte te geven als reguliere gezelschappen. 'Het jeugdtheater verdient meer financiële armslag.'

Daarnaast moet de overheid de subsidieperiode van door haar gesteunde instellingen verruimen van vier naar zes jaar, en zouden subsidies flexibeler moeten worden, al naar gelang de ambities en taken van een instelling. De raad wijst nadrukkelijk op de verslechterde arbeidsomstandigheden in de sector. Door een betere afstemming van vraag en aanbod, van publiek en producties, zouden instellingen en producenten beter in staat moeten zijn om hun personeel volgens cao te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden