Raad roept Belliot op het matje

De Amsterdamse gemeenteraad roept Cultuur-wethouder Belliot donderdag ter verantwoording over de korting van tien miljoen euro op het nieuwe kunstenplan....

Eerder stemde de raad in met een bezuiniging van vier miljoen euro op de subsidies uit het nieuwe kunstenplan. Daar bovenop, zo bleek maandag uit het subsidie-advies van de Amsterdamse Kunstraad (AKR), krijgt Amsterdam anderhalf miljoen minder van het rijk en wil Belliot nog eens vier miljoen onttrekken voor nieuw beleid van haarzelf.

Dat laatste bedrag 'is nieuw voor ons', zegt Charlotte Riem Vis, woordvoerder Cultuur namens de PvdA in de raad. 'Wij hebben verscheidene malen met haar over de kunstsubsidies gesproken en daarbij heeft zij die tweede vier miljoen nooit genoemd.' Woordvoerders van VVD, GroenLinks en CDA lieten zich dinsdag in vergelijkbare zin uit. Donderdag vergadert de raadscommissie Cultuur met Belliot.

Ook de directies van de hoofdstedelijke kunstinstellingen willen 'op korte termijn' een gesprek met Belliot. De ACI, hun belangenclub, toont zich in een brief aan haar 'zeer verontrust' over de korting van tien miljoen. De directies begrijpen niet 'waarom niet van meet af aan de juiste bezuinigingsbedragen zijn gecommuniceerd in plaats van vage omschrijvingen'.

Veel kunstinstellingen in Amsterdam zien hun toch al slinkende budgetten nog verder krimpen door forse huurverhogingen. Dat blijkt uit het AKR-advies. De huurverhogingen zijn aangekondigd door het pas geformeerde stadsdeel Centrum, waar veruit de meeste Amsterdamse kunstgebouwen staan. Zo wil Centrum de Kleine Komedie vanaf 2005 binnen drie jaar 130 duizend in plaats van zestigduizend euro per jaar laten betalen om de huur 'kostendekkend' te maken.

'Dan zouden ze onze huur moeten verlagen', reageert directeur Joost Nuissl. 'Wat wij van het stadsdeel huren, zijn vier muren en een verwarmingsketel. Toen ik hier kwam in 1988, was de Komedie een bouwval. Nu staat er een parel aan de Amstel. Wij hebben de afgelopen tien jaar voor 2,5 miljoen euro in het gebouw geïnvesteerd. Slechts een paar ton kwam van de gemeente, de rest verzamelden wij zelf uit sponsoring en donaties.'

Nuissl heeft 'morele en ethische bezwaren' tegen de huurverhoging. 'Dit theater is tweehonderd jaar oud. Het is cultureel erfgoed, eigendom van alle Amsterdammers. Met de renovatie hebben wij het in feite om niet teruggegeven aan de stad. Als het stadsdeel geld wil verdienen, laat het dan tol heffen op de Magere Brug.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden