R.A.M.

e denkt dat Arnon Grunberg een rol speelt in die KPNcommercial waarin hij uit het telefoonboek voorleest, maar in werkelijkheid blijkt hij als publieke figuur écht zo zouteloos en zo autistisch....

Grunberg interviewde na zijn deftige, vele minuten in beslag nemende credo vervolgens kunstenaar Zeger Reyers. Een man die in het Haags Gemeentemuseum een zaal heeft laten vollopen met water en daar veertig karpers in heeft losgelaten. Aan de rand van dat tijdelijke bassin bespraken beiden de fascinatie van de kunstenaar voor de vissen die vroeger in de sloot voor het ouderlijk huis zwommen, en de voorliefde van Reyers voor paddestoelen en voor oude, langs de straat gezette matrassen. Ook maakten we in het nieuwe R.A.M. kennis met een kunstenaar die een snorretje had getekend op een foto van Dolly Parton en die ook gekke samples had gemaakt van het nummer Bad van Michael Jackson. Je begreep de artistieke en journalistieke relevantie ervan niet, en los daarvan: je miste Bouwman en Van Houts. Die twee werd dan stijfheid toegedicht, maar toegankelijker en interessanter hadden we het in jaren niet gehad van de kunstafdeling van de VPRO.

Goed maar dat iemand als bijvoorbeeld Roel van Broekhoven nog zin houdt om mooie VPROdocumentaires te maken. Naast de jeugd-tv is dat toch nog steeds de core business van die omroep. Van Broekhoven is nog maar een van de weinigen in de oude stal (waar is Wim Kayzer bijvoorbeeld; we werken immers sinds kort weer allemaal tot ons 65-ste?), maar hij heeft het in elk geval het vuur nog. In Purple Hearts, uitgezonden in de altijd opvallende VPRO-reportagerubriek Tegenlicht, filmde Van Broekhoven drie Amerikaanse militairen die zwaargewond raakten in de oorlog met Irak en nu hun dagen slijten als gehandicapten voor wie geen toekomst meer is. Indringende televisie, gemaakt met oeroud vakmanschap. Het lukt de VPRO met binnen-en buitenlandse reportages al sinds jaren, maar die 'gewone' journalistiek is voor zijn kunstprogramma's blijkbaar niet goed genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden