Quote herschikt rijkenlijst: De Mol nu op 3, Randstadoprichter op 1

Mediaondernemer John de Mol is opgeklommen naar een derde plek op de lijst van rijkste Nederlanders van zakenblad Quote. Volgens het blad heeft hij een vermogen van 2,3 miljard euro. De jaarlijkse lijst heeft ook een nieuwe nummer 1: Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, neemt het stokje over van Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken. De volledige Quote 500 wordt vanavond gepresenteerd.

John de Mol, nu op 3 in de Quote 500. Beeld anp
John de Mol, nu op 3 in de Quote 500.Beeld anp

Volgens de redactie van het blad heeft de nieuwste editie van de Quote 500 een 'geheel nieuwe rangschikking'. 'Voor deze editie hebben we meer dan ooit naar de rijksten van het Koninkrijk der Nederlanden gezocht', meldt hoofdredacteur Mirjam van den Broeke. 'Zij die liever fiscaal vriendelijk in België of Zwitserland vertoeven, hebben het nakijken vanaf een nieuwe buitenlandlijst. Quote gaat dit jaar voor Hollands Glorie', zegt ze.

Met een vermogen van 3,2 miljard euro neemt Randstad-oprichter Frits Goldschmeding nu dus de eerste plek over van Charlene de Carvalho. De Carvalho is veel rijker, met een vermogen van 7,3 miljard euro, maar zij woont al jaren in het Verenigd Koninkrijk en is daarom verplaatst naar de nieuwe lijst van rijkste Nederlanders in het buitenland.

null Beeld anp
Beeld anp

'Niet helemaal zuiver'

Het is volgens Van den Broeke 'eigenlijk niet helemaal zuiver om ook de Nederlanders die al jaren met hun vermogen elders zitten, mee te pakken'.

Het is overigens niet voor het eerst dat een verandering van de spelregels zorgt voor een nieuwe 'rijkste Nederlander'. In 2012 werd de familie Brenninkmeijer - de jaren daarvoor steevast nummer 1 - uit de befaamde rangschikking van Quote verwijderd, toen het zakenblad besloot families voortaan op een aparte lijst weer te geven.

De hoofdredacteur van Quote Mirjam van den Broeke (R) Beeld anp
De hoofdredacteur van Quote Mirjam van den Broeke (R)Beeld anp

Pier van Scheveningen

In de vernieuwde Quote 500 staat ondernemer Dik Wessels op de tweede plek. Hij zag zijn vermogen toenemen met 14,3 procent tot 2,4 miljard euro. Wessels is investeerder en nam vorige week nog de pier van Scheveningen over.

Op plek 3 staat John de Mol. Zijn vermogen nam volgens Quote toe met 5 procent tot 2,3 miljard. De Mol doet het wereldwijd goed met zijn productiebedrijf Talpa met meerdere vestigingen wereldwijd. Formats als The Voice en Big Brother doen het nog altijd erg goed, al moest hij deze week een tegenslag verwerken met het floppen van Utopia in de Verenigde Staten.

De top 5 wordt gecompleteerd door autohandelaar Wijnand Pon (1,8 miljard, -10%) en Els Blokker (1,7 miljard, -10,5%), weduwe van de in 2011 overleden Jaap Blokker (van de winkelketen). De Quote 500 ligt vanaf morgen in de winkel.

undefined

John de Mol zag zijn format Utopia in de VS gigantisch mislukken. Zijn vermogen blijft volgens Quote riant. Beeld belga
John de Mol zag zijn format Utopia in de VS gigantisch mislukken. Zijn vermogen blijft volgens Quote riant.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden