Review

Queens of the Stone Age sympathieker dan ooit met goedgebekte Josh Homme

Concert - Queens of the Stone Age (Ziggo Dome)

Muzikanten zeggen wel vaker iets aardigs over de stad waar ze op dat moment staan te spelen, maar zo lyrisch als Josh Homme zondag in de Ziggo Dome over Nederland en Amsterdam sprak? Dat is toch zeldzaam.

Josh Homme eerder deze week in de Wiener Stadthalle. Foto epa

'Ons spirituele thuis', 'our home away from home', et cetera. De frontman van Queens Of The Stone Age had ook wat archiefonderzoek verricht: dit was het zesentwintigste 'QOTSA'-optreden in voorbeeldland Nederland.

Wie er daar een aantal van bijwoonde, weet dat de 'Queens' een wisselvallige liveband is: strak en verzengend op hun beste dagen, maar in het verleden schiepen chagrijn, introversie en drank- en drugsconsumptie weleens afstand.

In balans, grommend en helder

Zondag waren ze erg goed, de gewezen 'woestijnrockers' uit Californië, alweer een tijd een van de grotere alternatieve rockbands van de VS.

Josh Homme (44) was voor zijn doen allervriendelijkst, hij zong beter dan ooit, de band klonk hecht en geconcentreerd en het geluid was fijn: lekker in balans, grommend en helder tegelijk. Vooral dat laatste was pure winst ten opzichte van het vorige Ziggo Dome-concert, in 2013.

QOTSA-optredens worden al 10, 15 jaar gedragen door dezelfde trits hits (No One Knows na een halfuurtje, Little Sister en het daverende Go With The Flow tegen het einde), maar nu was eindelijk óók goed te horen dat de band op de laatste 2 albums (...Like Clockwork en het recente Villains) een lichtere, poppy kant van zichzelf heeft ontdekt: het nieuwe Feet Don't Fail Me klonk fantastisch, niet te massief, dansbaar haast, met veel ruimte voor Homme's zang.

Hij voelde zich senang, Josh Homme, normaliter niet zo'n prater, maar in Amsterdam nam hij manmoedig het woord, soms wat warrig vertellend, met een ongemakkelijk lachje. Het maakte hem sympathieker dan ooit, de rijzige frontman van die toch wel verrekt goede Queens.