Q&A: Een ambitieus idee met troebele uitwerking

Rik van den Bos schreef een interessante toneeltekst over hedendaagse angsten, maar de uitwerking is troebel. Mooie en geestige oneliners, maar de tekst vliegt ook vaak alle kanten op, net als de acteurs.

Vincent Kouters
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

In de meest angstaanjagende scène in Q&A, een nieuwe voorstelling van acteurs Naomi Velissariou en Gillis Biesheuvel, staat Naomi in haar fonkelnieuwe jurk op een feest. Het feest is op een exclusieve locatie in de stad. Mensen drinken en dansen. Naomi ziet hoe een aantal mannen zich uit de massa losmaakt. Ze vatten post bij de deuren en nooduitgangen, wachtend op een teken. De massa feest door. Op het hoogtepunt van een remix van Major Lazer knikken de mannen elkaar toe. Ze steken hun hand in hun binnenzak. Naomi zet het op een rennen.

Noami is bang. Niet vreemd, ook zij heeft de aanslagen in Parijs op het nieuws gezien. Die angst, en hoe die je hele leven kan beheersen, is een van de onderwerpen van Q&A. Velissariou speelt een bepaald type jonge vrouw: nieuwbouwwijkopvoeding, verhuisd naar de stad, nu ZZP'er met Netflix. Met andere woorden: bevoorrecht. Sociale status verwerven is haar levensdoel. Maar de (status)angst is haar om het hart geslagen. Marokkaanse Uber-chauffeurs, PostNL-bezorgers, dronken feestgangers: iedereen is verdacht, een potentiele verkrachter.

Tekstschrijver Rik van den Bos heeft dit interessante idee niet zomaar in een standaard toneeltekst willen gieten, maar schreef een 'hedendaagse mythe'. Een ambitieus idee met een troebele uitwerking. Biesheuvel verschijnt ten slotte voor Naomi als een soort engel des doods. Hij begint haar te ondervragen en haar egocentrische levenshouding te ontrafelen. Van den Bos schrijft mooie en geestige oneliners. Maar de tekst vliegt ook vaak alle kanten op, net zoals de overactieve acteurs. Daar helpt geen lasershow (de laatste tien minuten) meer aan.

Q&A

Door Rik van den Bos, Naomi Velissariou en Dood Paard. 8/4, Theater Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 14/5.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden