PVV'ers en GroenLinksers delen voorkeur voor sociale media

De televisie is voor kiezers nog altijd veruit de belangrijkste bron voor politiek nieuws. 52 procent kijkt vooral tv. Onder 50Plus-, PvdA- en SP-kiezers is dit zelfs tweederde. De papieren krant is voor 11 procent van de kiezers de belangrijkste bron, gevolgd door 'websites' (11 procent), sociale media (6 procent) en radio (4 procent). PVV-kiezers hebben het minste vertrouwen in de traditionele media.

De televisie is voor kiezers nog altijd veruit de belangrijkste bron voor politiek nieuws. Beeld anp
De televisie is voor kiezers nog altijd veruit de belangrijkste bron voor politiek nieuws.Beeld anp

Tussen de kiezersgroepen zit veel verschil in mediagebruik. Voor ruim eenvijfde van de ChristenUnie-, CDA- en GroenLinks-kiezers is de papieren krant de belangrijkste politieke nieuwsbron. De PVV-kiezer leest geen kranten, maar heeft verder ongeveer dezelfde mediaconsumptie als de GroenLinks-kiezer: relatief weinig televisie en veel sociale media.

Dit zijn uitkomsten van kiezersonderzoek in opdracht de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam uitgevoerd door Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onder leiding van Philip van Praag van de afdeling politicologie.

Dat voor 6 procent van de kiezer sociale media de belangrijkste nieuwsbron zijn, geeft volgens onderzoeksleider Van Praag aan dat het belang van sociale media als bron van politiek nieuws enigszins wordt overschat. Facebook springt er uit: 12 procent geeft aan via Facebook een campagnebericht te hebben ontvangen; dat geldt voor bijna een kwart van de GroenLinks-stemmers. Indirect, zegt Van Praag, kunnen sociale media wel belangrijk zijn als ze nieuws van traditionele media doorspelen.

Televisie is niet alleen een belangrijke bron, ook een betrouwbare. Kiezers hebben een overweldigend vertrouwen in het NOS Journaal. Maar daar is wel verschil in. Ruim driekwart van de GroenLinksers, CDA'ers en D66'ers heeft veel vertrouwen in het Journaal, tegenover slechts 48 procent van de PVV-kiezers. Die achten ook de tv-programma's Jinek&Pauw en De Wereld Draait Door aanzienlijk minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld PvdA-kiezers die vinden.

RTL Nieuws wordt door de helft van de kiezers betrouwbaar geacht en door 45 procent van de PVV-kiezers. Alleen de website Geenstijl scoort in vertrouwen onder PVV-kiezers juist hoog. 15 procent van de PVV'ers vindt GeenStijl betrouwbaar, tegenover slechts 7 procent van de rest van het electoraat.

Van de mensen die niet van plan zijn te stemmen, raadpleegt 64 procent geen enkel medium voor het politieke nieuws.

Verantwoording
Tussen 2 en 6 maart werden vragen beantwoord door 1.565 van de 1.806 kiezers die eind januari zijn ondervraagd. In oktober, aan het begin van dit onderzoek, was dat aantal 2.144. De grootte van deze groep maakt de onderzoeksresultaten geschikt voor toekomstige wetenschappelijke publicaties. Het is een steekproef uit een database van 159 duizend respondenten waarbij het criterium is dat de steekproef een verantwoorde dwarsdoorsnede van de bevolking is. Voor Kantar Public werkten Tim de Beer en Koen de Groot mee aan dit derde onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden