PvdA zint op wetswijziging voor VARA

De PvdA lijkt bereid de erkenningen van de publieke omroepen af te geven voor tien jaar. De partij hoopt dat daarmee de onrust in Hilversum over de nieuwe omroepwet van staatssecretaris Van der Ploeg van mediazaken kan worden weggenomen....

Van der Ploeg wil de erkenningen voor vijf jaar afgeven, en daarna steeds opnieuw beoordelen welke omroepen recht hebben op een plaats in het publieke bestel. Volgens de staatssecretaris brengt dat meer openheid en dynamiek.

De PvdA is koortsachtig op zoek naar mogelijkheden om te voorkomen dat de VARA uit het bestel stapt en als commerciële omroep verder gaat. De partij wil het belangrijkste doel van de nieuwe omroepwet, een betere profilering van Nederland 1, 2 en 3, overeind houden, maar hoopt toch iets voor de VARA te kunnen doen.

Zaterdag hield fractievoorzitter Melkert daarom een brainstormsessie met de Kamerleden Van Zuijlen, Wagenaar en Van Nieuwenhoven. De partij heeft de indruk dat de publieke omroepen vooral onzeker zijn over hun toekomst en over te veel overheidsbemoeienis. Afgifte van langere erkenningen wordt gezien als één van de mogelijkheden om daar iets aan te doen.

Van Zuijlen: 'De omroepen zijn kennelijk bang dat de politiek hen de komende jaren niet met rust laat. Misschien kunnen we die onzekerheid wegnemen. Ik ben niet absoluut tegen erkenningen voor tien jaar, hoewel we daarmee wel het idee van een open en dynamisch bestel onderuithalen.'

Of verlenging van de erkenningen echt helpt om de VARA binnenboord te houden, wil VARA-voorzitter Vera Keur niet zeggen. Het is in elk geval uitdrukkelijk in strijd met het regeerakkoord tussen PvdA, VVD en D66. Daarin wordt de vijfjaarlijkse evaluatie van de omroepen expliciet genoemd.

In het akkoord krijgt de NOS een concessie voor tien jaar en worden de andere omnroepen om de vijf jaar door het Commissariaat voor de Media beoordeeld. De omroepen moeten, meer dan thans, voldoen aan uitzendverplichtingen ter zake van cultuur, informatie en amusement.

Het CDA is voorstander van langer lopende erkenningen en hoopt PvdA, SP, SGP, RPF en GPV daarin mee te krijgen. CDA-Kamerlid J. Atsma: 'Maar zo'n erkenning mag geen lege huls zijn. De politiek moet de omroepen dan ook voor tien jaar financiële zekerheid geven.'

Ook Gerrit-Jan Wolffensperger, voorzitter van de raad van bestuur van de NOS, heeft eerder geopperd de erkenningen te verlengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.