Animatie

Puss in Boots 3D

Van lief katje tot gevreesd outlaw

Bor Beekman

Puss zit vol inventieve achtervolgingsscènes.

Wie had dat verwacht? Niet het pratende ezeltje, maar Puss in Boots kreeg als eerste bijfiguur uit de Shrek-cyclus een eigen speelfilm. En zo is het aan de gelaarsde macho-kater uit het moerasmonster-sprookje om het nu al tot vijf films gerekte kassucces van Spielbergs Dreamworks-studio voort te zetten. Dat deze zijtak zelf ook weer tot vervolgfilms zal leiden lijkt een zekerheid: de overzeese opbrengsten zijn enorm.

Een prequel is het: het verhaal speelt zich af voor het monster Shrek zijn prinses schaakt - geen van beiden komt in de film voor. Puss in Boots handelt over de wordingsgeschiedenis van het dier: van lief katje tot gevreesd outlaw. Opgegroeid in een dorpsweeshuis laat Puss zich door zijn kameraadje en mede-sprookjesfiguur Humpty Dumpty op het slechte pad brengen, wat tot zijn verbanning leidt uit de gemeenschap. Vol wrok zit de kat, wanneer de twee elkaar jaren later treffen, maar gelukkig is er een vrouwtjesdier om een en ander te lijmen: de poes Kitty Softpaws. En dan kunnen de drie op avontuur.

Salma Hayek tekende voor de poezenstem (in het originele versie), Antonio Banderas werd weer aangetrokken als kater. Net als in Shrek mengen de filmmakers verschillende sprookjes door elkaar om een kleurrijke wereld op te trekken waarin alles mogelijk is. Zo luchtig als het grote avontuur, zo scherp en geestig is de dialoog. Soms zelfs een beetje vilein, zoals in de beste Shrek-delen. Net als Spielberg recente Kuifje-regie toont Puss in Boots hoezeer animatie-3D voorligt op de vaak nog in kinderziektefase verkerende reallife-3D films. Het diepte-effect wordt perfect ingekapseld, bovenal in de inventieve achtervolgingsscènes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden