Column

Punchline van eigen uit de hand gelopen grap

Natuurlijk, we zagen het al een tijdje aankomen, maar het blijft schrikken. Zo'n instituut, dat zomaar verdwijnt. Een stukje oer-Hollands erfgoed. Maar laten we eerlijk zijn, de formule was sleets, niet meer van deze tijd. Iedereen doet alles online hè? Nee, als het publiek je niet meer weet te vinden, dan is het gewoon afgelopen. Wel zielig voor die medewerkers trouwens. Zowel voor Dominique als Rutger.

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp
(VLNR) Jojanneke van den Berge, Rutger Castricum, Dominique Weesie en Daan Nieber in het decor van PowNews. Foto uit 2010. Beeld anp
(VLNR) Jojanneke van den Berge, Rutger Castricum, Dominique Weesie en Daan Nieber in het decor van PowNews. Foto uit 2010.Beeld anp

De Betrouwbare Mannetjes vierden de Week van de Euthanasie door hun respectieve wilsverklaringen uit te tikken, toen we Weesie en Castricum bij Jinek zagen uitleggen dat Powned binnen vijf jaar van tv verdwijnt om als online-omroep verder te gaan. Goed, de heren hadden inmiddels begrepen dat dat helemaal niet kan op grond van de Mediawet, maar toch. De kijkcijfers waren niet goed, daar moesten ze gewoon eerlijk in zijn. Weesie had ontdekt dat zijn doelgroep nauwelijks 'lineair tv' kijkt. Maar de site, man. Daar kwam de jeugd na een avondje a-lineair naar de kloten gaan massaal op af. Het internet! Natuurlijk. Dat ze daar niet eerder aan hadden gedacht. Daar is vast nog wel wat ruimte voor een wat rechtser geluid.

We weten nog goed hoe de omroep in 2010 met veel bravoure als gesubsidieerde pleerol avant la lettre het publieke bestel binnen kwam denderen. Het alfajongetje dat schijt had aan klasgenoten, oudere leerlingen, en leraren. Als dit geen middelvinger naar de gevestigde orde was. En ze hebben de afgelopen jaren toch maar mooi dat foutparkerende ambassadepersoneel aan de schandpaal genageld. En die ontmaskering van Onno Hoes als homo was leuk. En die Syrische vluchteling met zijn volle zak. En dus dat foutparkerend ambassadepersoneel.

Steeds hetzelfde kinderliedje. Op een gegeven moment hadden we het allemaal al eens gezien. De gevreesde roze plopkap was bijkans een lieve knuffel geworden, de pestkop zo vaak blijven zitten dat niemand nog voor hem omliep. Nadat het dagelijkse Pownews dan maar werd ingeruild voor één wekelijks programma dat nog het meest doet denken aan de livestream van een reaguurderspanel, kon zelfs de Enzo Knol van het fin de siècle Thierry Baudet het tij niet meer keren. Amper 150.000 kijkers, en nergens een Dick Advocaat te bekennen.

Met V&D hadden de mensen tenminste nog medelijden, maar over Powned werd aan tafel bij Eva nogal lacherig gedaan. Arme Rutger en Dominique, punchline van hun eigen uit de hand gelopen grap. Als de hoofdredacteur van een tot maandblad getransformeerd weekblad die aankondigt te willen doorgroeien naar een kwartaalglossy probeerde Weesie de neerwaartse spiraal nog te verkopen als vooruitgang. Maar het kwam, voor zover er überhaupt enige emotie op zijn gelaat te bekennen valt, allemaal weinig hoopvol over. Uitgeblust, geen zin meer. En dan nog vijf jaar. Nee, misschien is het voor iedereen beter als iemand de stekker er vroegtijdig uit trekt. De wilsverklaring lijkt in ieder geval al lang en breed getekend.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Als er straks geen mensen met het syndroom van Down meer zijn, mogen we ze dan weer gewoon mongooltjes noemen?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden