Pulitzerprijs voor stuk over priesterseks

Patrick John Shanley heeft een Pulitzer-prijs gewonnen voor zijn toneelstuk Doubt, over een priester die van kindermisbruik is beschuldigd.

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Het alom geprezen stuk, te zien in New York, ging vorig jaar in première nadat een wijdverbreid pedofilieschandaal in de Amerikaanse katholieke kerk was blootgelegd.

De Pulitzers werden maandag uitgereikt door Columbia University in New York. Journalisten, schrijvers, dichters en componisten dingen mee naar de prestigieuze prijzen, die sinds 1917 jaarlijks worden vergeven.

Doubt (Twijfel) heeft net vorige week de overstap gemaakt van een klein theater naar Broadway. Recensenten waren vol lof. 'Geschreven met een geheimzinnig mengsel van mededogen en afstandelijkheid', aldus Ben Brantley van de New York Times.

Het is de eerste dramatische vertolking van het schandaal in de roomse kerk. Priesters misbruikten talrijke kinderen, zo werd de afgelopen jaren bekend.

De beste roman van 2004 was volgens de jury Gilead van Marilynne Robinson. Het boek had al de National Book Critics' Circle-prijs gewonnen. Gilead is Robinsons tweede boek, na haar populaire debuut, Housekeeping, uit 1980.

Robinson was blij dat juist haar 'stille' boek won, vertelde ze persdienst AP. 'Veel jonge schrijvers denken dat ze iets sensationeels moeten schrijven om opgemerkt te worden.' Gilead gaat over een stervende dominee in Iowa, en is volgens de auteur 'theologisch'. Steve Coll won in 'algemene non-fictie' voor Ghost Wars, over de Amerikaanse geheime dienst en Osama bin Laden. Het boek schetst de rol van de CIA in Afghanistan in de periode vóór 11 september 2001.

De poëzieprijs ging naar Ted Kooser voor Delights en Shadows. De schilder Willem de Kooning staat centraal in de beste biografie: Mark Stevens en Annalyn Swan kregen de Pulitzer voor De Kooning: An American Master. De componist Steven Stucky won de muziekprijs.

Opvallend was de afwezigheid van de presidentsverkiezingen in de journalistieke categorieën. De prijzen gingen naar lokale reporters. De Newark Star Ledger in New Jersey won in 'breaking news' voor berichtgeving over het aftreden van de gouverneur. In 'onderzoeksjournalistiek' werd het weekblad Willamette Week in Oregon beloond, voor onthullingen van een seksschandaal rond een voormalige gouverneur.

De New York Times, die vaak scoort, zegevierde alleen in 'nationale verslaggeving', voor een serie over fatale treinongelukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden