Publieke omroepen worden ook via de satelliet verspreid

Nederland 1, 2 en 3 worden binnenkort ook via de satelliet verspreid. De NOS heeft niet langer bezwaren tegen doorgifte van de drie publieke zenders, nu voor haar vaststaat dat daar geen extra kosten aan zijn verbonden en er ook geen gevaar bestaat van verlies van etherfrequenties....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

NOS-directeur B. Geersing verklaarde dit dinsdag naar aanleiding van het eerder die avond gehouden kamerdebat over liberalisering van de Mediawet. Tot dusver had het NOS-bestuur zich steeds afwijzend opgesteld tegenover satellietdoorgifte, ondanks een eerder aanbod van de firma NetHold om de publieke zenders gratis door te geven.

Satellietdoorgifte van Nederland 1, 2 en 3 is niet alleen van belang voor elders in Europa wonende Nederlanders, maar dient vooral de concurrentie tussen kabel en satelliet te bevorderen. Alleen met de publieke zenders maken satellietbeheerders enige kans om een serieuze concurrent te worden van de kabelexploitanten. Daarom drongen de coalitiepartijen PvdA, D66 en VVD er tijdens het debat bij staatssecretaris Nuis sterk op aan de satellietdoorgifte mogelijk te maken.

Nuis verzette zich daar principieel tegen, omdat hij dan de NOS een 'dwanglicentie' zou opleggen. Zo'n verplichting zou op gespannen voet staan met de auteursrechten van de NOS op de programma's, betoogde Nuis. Die herhaalde nog eens om diezelfde reden de publieke omroep ook niet te willen verplichten tot verkoop van haar programmagegevens.

Met zijn hardnekkig verzet tegen verplichte satellietdoorgifte botste Nuis in het debat heftig met de wil van een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat conflict is echter niet langer van betekenis nu de NOS vrijwillig bereid is de programma's via de satelliet door mte geven.

Staatssecretaris Nuis bleef zich ook verzetten tegen een amendement van VVD-Kamerlid S. van Heemskerck Pillis, waarin wordt aangedrongen op beperking van machtsconcentratie op het vlak van commerciële radio. Samen met D66 en CDA vreest de VVD-woordvoerster voor de invloed van de Australisch-Amerikaanse uitgever Rupert Murdoch, die nu belangen heeft in de radiostations Sky Radio, Classic FM, en Radio 538. In een amendement vroeg de Kamermeerderheid het bezit van FM-stations te beperken tot één zender per bedrijf.

Nuis zei dit onverstandig te vinden. Volgens hem kan het toezicht op machtsconcentratie beter verlopen via de nieuwe mededingingswet. Minister Jorritsma viel hem daarin bij. Ze wees partijgenote Van Heemskerck Pillis erop dat het amendement een 'raar instrument' is dat 'niet werkt': bedrijven die een FM-frequentie in handen krijgen, 'kunnen die twee dagen later weer doorverkopen'. Donderdag wordt over het amendement gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden