Publieke omroep moet allochtoner en vrouwelijker

HILVERSUM - De kaartenbakken van de praatprogramma's moeten op de schop: de publieke omroep wil dat er meer vrouwen en niet-westerse allochtonen op de televisie komen. En vooral in de nieuws- en actualiteitenrubrieken worden nog te vaak alleen blanke mannen opgevoerd.

De Marokkaanse zussen Jihad, Hajar en Esmaa Alariachi presenteerden het tv-programma 'De Meiden van Halal' bij de NPS. © Joost van den Broek / de Volkskrant

Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep gisteren laten weten. De NPO liet vorig jaar onderzoek doen naar de mensen die (Nederlands) sprekend in beeld kwamen op de televisie. In programma's van de publieke omroep waren bijna vier op de tien sprekende personen vrouw (38 procent). Daarnaast was 9 procent niet-westers alllochtoon: Surinaams, Marokkaans, Antilliaans of Turks.

Nederland telt volgens het CBS in tiotaal 11 procent niet-westerse allochtonen, 51 procent van de bevolkings is vrouw. Bij amusement en drama komen die verhoudingen ook redelijk in beeld, maar niet bij nieuws en opinie: krap eenderde van degenen die sprekend in beeld komen, is vrouw, slechts 6 procent is 'gekleurd'. Alleen sportprogramma's scoren nog slechter, met maar 12 procent vrouwen en 5 procent allochtonen.

Meetbaar

De NPO heeft vorig jaar met het ministerie van OCW afgesproken dat er in 2015 een 'meetbare verbetering' te zien moet zijn op het gebied van vrouwen en meer kleur op de tv. NPO-bestuurder Ruurd Bierman wilde zich vrijdag niet vastleggen op een percentage. 'Het hoeft straks niet precies 51 en 11 procent te zijn. Maar wel meer dan nu.' Lukt dat niet, dan kan een boete volgen van maximaal een half miljoen euro.

De discussie over meer diversiteit op de buis laaide vorige week weer op nadat PowNews van de NPO het verzoek had gekregen te turven of de 11 procent allochtonen wel werd gehaald. Het nieuwsprogramma van PowNed was boos en begon met Een neger omdat het moet, waarin het op zoek ging naar allochtone deskundigen om 'het quotum' te halen.

Misverstand

Volgens Bierman moet die opdracht een misverstand zijn geweest, omdat individuele omroepen niets verplicht wordt en er geen sprake is van quota. 'Omroepen en programma's moeten het zelf doen. Het is niet zo dat wij hier vanuit het Kremlin richtlijnen afgeven. Als PowNews vanmiddag zou zeggen: wij willen stoppen met tellen, is dat prima.'

Dat gebeurt ook per direct, laat presentator en PowNed-baas Dominique Weesie vrijdag weten. 'Het was geen misverstand. Wij kregen gewoon een opdracht om te turven. Ik begrijp ook best dat het goed is een keer iemand anders uit de kaartenbak te trekken dan Benno Baksteen. Maar wij willen gewoon een goed programma maken, los van de vraag of de mensen erin paars, wit, zwart of blauw zijn. We hebben ook echt wel naar een Algerijnse hypotheekdeskundig gezocht, maar hij bestaat gewoon niet.'

Afspiegeling

Bierman noemt het vanzelfsprekend dat de Publieke Omroep probeert een afspiegeling van de samenleving te zijn. Hij benadrukte dat de omroepen zelf ook meer diversiteit willen. Nieuws- en opinieprogramma's als het NOS Journaal en Nieuws-uur doen ook hun best, zegt de NPO-bestuurder. 'Een evenwichtig beeld geven is een kwestie van professionaliteit. En de programma's worden er nog beter van ook.' Bierman noemde KRO's Puberruil hét voorbeeld van een divers programma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden