Publiek bepaalt: Wie speelt de feeks en wie haar onderdrukker?

Shakespeare Theater Diever komt los van gevestigde rolpatronen

In Diever wordt een feeks getemd, maar het lot bepaalt of dat een man is of een vrouw. De gedachte erachter: een beetje loskomen van gevestigde rolpatronen.

Tim van der Molen en Inge Wijers in De getemde feeks.

Wie speelt vanavond de feeks en wie haar onderdrukker? Die vraag krijgt het publiek dat vanaf deze week de voorstelling De getemde feeks in Diever bezoekt elke avond voorgelegd. Met als resultaat dat de feeks de ene avond door een vrouw wordt gespeeld en de andere avond door een man. Datzelfde geldt voor haar onderdrukker, super-macho Petruchio.

Jack Nieborg, die elk jaar in het Openluchttheater van Diever een groots gemonteerde Shakespeare-productie regisseert, wilde eindelijk iets doen met dat weerbarstige stuk over de jonge, eigengereide Katharina die maar niet aan de man wil, waarna haar vader besluit dat de viriele, nog koppiger Petruchio de aangewezen persoon is om haar te temmen.

'De getemde feeks is een komedie over de zin en onzin van het huwelijk. Wordt je trouwdag de mooiste dag van je leven omdat het daarna alleen maar minder wordt?', aldus het persbericht van Shakespeare Theater Diever. Met het stuk kunnen theatermakers alle kanten op. Katherina kan aan het slot eindigen als gedweeë echtgenote, volledig getemd, of als een hysterische feeks. Vaak laveert dit toneelstuk ook tussen een komedie en een (huwelijks)tragedie.

Nieborg past in zijn productie (vrijdag is de première) een noviteit toe: tijdens de voorstelling komt een groot rad het toneel op waaraan iemand uit het publiek een slinger mag geven. Aldus wordt bepaald wie die avond de Feeks en wie Petruchio zal spelen: de actrice (Inge Wijers) of de acteur (Tim van der Molen). Het kan dus zomaar zijn dat die avond de man wordt getemd door de vrouw en dat levert sowieso een heel andere voorstelling op. Het theater in Diever hoopt een ludieke bijdrage te leveren aan de actuele discussie over mannen en vrouwen.

Nieborg: 'Onze gedachte hierachter is dat we op deze manier, in het theater althans, een beetje loskomen van de gevestigde rolpatronen. Echt vrouwvijandig zou ik De getemde feeks niet willen noemen, maar wel vrouwonvriendelijk en behoorlijk rolbevestigend. Tijdens de try-out is gebleken dat onze spontane wisseling goed werkt. Het publiek vraagt zich tijdens de voorstelling voortdurend af hoe het andersom zou zijn gegaan. Als Katherina zich in de beroemde slotmonoloog onderwerpt aan haar temmer, wordt er soms boe geroepen.'

De beide hoofdrolspelers, Inge Wijers en Tim van der Molen, zijn ooit begonnen bij de jeugdafdeling van het Shakespearetheater in Diever. Inmiddels volgen ze een theateropleiding aan de kunstacademie Artez in Arnhem. Deze zomer kunnen ze zich geheel genderneutraal op hun theatertoekomst voorbereiden.

De getemde feeks wordt in augustus en september in Diever opgevoerd.

Meer over