Puber maakt gehakt van draken

Jake Long is een typische held voor de jongere televisiekijker. Zodra deze puber in de penarie komt, transformeert hij zich tot een vuurspuwende draak die korte metten maakt met alles dat zijn pad kruist....

Van de animatieserie, door Walt Disney in 52 afleveringen op zijn eigen tv-kanaal uitgezonden, zijn twee spellen gemaakt. Jake Long: American Dragon – The Rise of the Huntsclan (voor GameBoy Advance) en Attack of the Dark Dragon (voor de Nintendo DS). In de laatste titel moet Jake voorkomen dat boosaardige draken New York te gronde richten; in Huntsclan moet hij zijn vriendinnetje Rose redden.

Beide games spelen zich af in vijf separate werelden, over dertig hoofdstukken en met dertig verschillende soorten vijanden. Die duiken op de gekste plekken op. Ze springen vanaf bruggen Jake Long op zijn nek, liggen in een hinderlaag op de brandtrap of maken de daken van New York onveilig.

De actie in Dark Dragon valt in drie delen uiteen. Allereerst is daar de obstakelrace, waarbij de kleine Jake klimmend en klauterend punten dient te vergaren die hij nodig heeft om zich tot draak te transformeren. Als draak kan hij door de lucht vliegen en zijn vijanden neerschieten. Als draak kan hij ten slotte ook ordinair op de vuist met zijn vijanden. Die laatste twee onderdelen zijn het leukst; het klauteren is vaak frustrerend ingewikkeld.

In de verzameling vijanden zit veel variantie. Er zijn trollen, de meerkoppige Medusa, ninja’s, gargoyles (de waterspuwers die de dakranden van veel Middeleeuwse kerken en kastelen sieren), slangenvrouwen en natuurlijk andere, kwaadwillende draken.

Jake Long staat er niet alleen voor. Hij kan de hulp inroepen van zijn twee boezemvrienden (Trixie Carter en Arthur P. Spudinski), opa en drakenmeester Luong Lao Shi en zijn hond, een zes eeuwen oude, pratende shar pei – ook al zo’n tienerdroom. PvA

American Dragon Jake Long Beeld
American Dragon Jake Long
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden