PTT Telecom lanceert eigen Internet-variant

PTT Telecom wil voor eind volgend jaar anderhalf miljoen gebruikers op Het Net krijgen, de gratis dienst die op het Internet lijkt maar het volgens de KPN- en PTT Telecom-topman nadrukkelijk niet is....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Net is voor alle abonnees van PTT Telecom met een pc en een modem via een locaal telefoonnummer bereikbaar. Gebruikers kunnen er websites bekijken van bijvoorbeeld de Efteling, Rabobank, Heineken, Fleurop, Bruna, KLM, Wehkamp en Centraal Beheer. In totaal waren gisteren 34 bedrijven en instellingen via Het Net bereikbaar. Zij moeten PTT Telecom daarvoor betalen zoals ze ook voor een reclamezuil zouden moeten doen.

Het Net lijkt sprekend op het Internet, maar is feitelijk een apart netwerk. Het heeft als voordeel dat het Nederlandstalig is, terwijl PTT Telecom ook claimt dat het sneller is omdat het profiteert van de nieuwe ruggegraat (ofwel backbone) waarin PTT Telecom 600 miljoen steekt. Anderzijds is het nog niet mogelijk via Het Net naar andere, bijvoorbeeld buitenlandse computers op het Internet te 'surfen'.

Volgens critici biedt PTT Telecom daarmee een 'halfslachtige' dienst aan. Maar de KPN-dochter heeft geen keuze: een complete toegang tot het Internet aanbieden zou in strijd zijn met Europese mededingingsregels omdat PTT Telecom de ruim honderd meest kleine Internet-aanbieders dan als zeer grote speler oneerlijke concurrentie zou aandoen. Andere aanbieders hebben afgelopen zomer overigens tevergeefs een klacht ingediend bij minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat.

Volgens KPN-topman Dik is van concurrentie met de Internet-providers geen sprake. Hij stelt dat het Internet 'groeit als kool', maar dat nogal 'ongelofelijk veel mensen langs de kant staan'. Het Net moet, zegt hij, juist degenen warm maken voor de elektronische snelweg die nu nog geen aansluiting hebben. Op Het Net kunnen ze eraan ruiken, waarna ze via reguliere aanbieders verder kunnen. In beide gevallen profiteert PTT Telecom uiteraard van het groeiend aantal telefoontikken.

Tegelijk met de presentatie van Het Net kondigden andere aanbieders dinsdag al aan dat ze via Het Net juist wel het bredere Internet zullen ontsluiten. Abonnees moeten daarvoor een aanvullend abonnement afsluiten.

De enige wereldwijde dienst die Het Net aanbiedt is elektronische post. Gebruikers kunnen een e-mail-abonnement nemen waarmee ook berichten kunnen worden verstuurd naar mensen buiten het besloten Net. Die dienst is het eerste half jaar gratis. Daarna kost het abonnement vijf gulden per maand. Volgens Dik wordt het 'tussen nu en een half jaar' ook mogelijk om via Het Net elektronisch te gaan betalen voor diensten en goederen die worden aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden