Protest tegen Van der List misplaatst

Ik ben ronduit verbijsterd over de storm van misplaatst en zelfs gevaarlijk protest die is opgestoken rond de geestige column-with-an-edge van Van der List (Forum, 14 augustus)....

In Nederland en een klein deel van de rest van de wereld bestaat 'vrijheid van meningsuiting'. Dit moois is vastgelegd in onze Grondwet en in internationale verdragen. De stompzinnige heisa rond de gesproken column van mr. G.B.J. Hilterman enige tijd geleden en de heisa die nu ontstaan is rond de column van Van der List maakt duidelijk dat ons grondrecht zwaar onder druk staat. Echter niet - en dat is nieuw aan het einde van de twintigste eeuw - van een overheid, maar van de 'politiek-correcte gedachtenpolitie' (Th. van Gogh. . . oeps!), die de overheid en het OM voor hun karretje wil spannnen.

Wellicht mag ik onze koene racisme- en discriminatieverdelgers een idee aan de hand doen: wanneer u het met een mening niet eens bent, laat dat dan horen! Schrijf een artikel terug, demonstreer, organiseer een actie. . . Inderdaad, maak gebruik van grondwettelijk en verdragsrechtelijk gegarandeerde middelen. Maar stop met het criminaliseren van het vrije woord!

LEIDEN Sander Wensveen

Schateren

Wat is die Albert Dijkstra (Geachte Redactie, 19 augustus) eigenlijk een zielige meneer. Kom op man. Doe wat je zelf leuk vindt! Steek je tong waar je het niet kan laten hem in te steken!

Ik (homo) heb werkelijk liggen schateren van het lachen om dat stuk. Smakelijk topvermaak. Lekker afzetten tegen groepen die net even anders zijn dan jijzelf. Dat doet iedereen toch wel eens? En bovendien: stel je eens voor dat iedereen elkaar zou mogen in deze vredige wereld.

ALKMAAR Sander Zwart

Vreemd

De commotie rond het stukje van Van der List vind ik erg vreemd. Ik heb daarin geen anti-homo strekking kunnen lezen, maar wel een (terechte) veroordeling van de voor een sportevenement niet ter zake doende decadente manier van etaleren en demonstreren. Maar ook zonder een sportevenement hoef je niet zo exhibitionistisch te doen. Beschaving mag altijd verlangd worden.

De verontwaardiging over Van der List is des te vreemder als men zich realiseert dat verscheidene dagen voordat het stukje van Van der List in de krant stond, een bijdrage van overeenkomstige inhoud van de hand van Micha Kat in NRC Handelsblad was opgenomen, waarvan de pretentie wellicht wat intellectueler was maar dat dezelfde boodschap had. Over dat stuk alleen maar een paar redelijk beschaafde brieven.

NIEUWKOOP Jacob F. Orlebeke

Provoceren

Gerry van der List gaat ver in het etaleren van zijn afkeer van de homogemeenschap voor zover deze een stap buiten de darkroom zet. En zeker: het verband dat hij legt tussen homocultuur en kinderporno is niet verantwoord. Het lijkt me echter duidelijk dat hij, reactief, provoceert en dat hij daarom niet te ver is gegaan. Immers: de homo's tegen wie hij zich keert, doen zelf niet anders dan provoceren en hoeven niet beschermd te worden tegen heftige reacties. Wie kaatst kan de bal verwachten. Als de Gay Games in Nederland niets hadden losgemaakt, hadden ze nauwelijks enig doel gediend. Laat die discussie maar komen, mooi toch?

AMSTERDAMH. Heijermans

Liberalen

Dat de redactie van de Volkskrant de afgrijselijke column van Gerry van der List niet heeft gecensureerd, is een juiste keuze geweest. Iedereen heeft het recht te lezen welke afkeuringswaardige mening een gewaardeerd medewerker van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) is toegedaan. Wel ga ik ervan uit dat diezelfde redactie nooit meer 'de liberalen' schrijft als ze de VVD bedoelt.

ENSCHEDE Mark Giebels

Koesteren

De column van Van der List is een zeer negatief stuk, barstend vol vooroordelen en associaties. Maar toch, ik zou ze de kost niet geven die er net zo over denken. Het is juist goed dat dit verwoord wordt (en dat daarop weer gereageerd kan worden). Ik huiver niet, ik zou pas huiveren als dit soort stukken niet meer in Nederlandse kranten zou verschijnen. Er zijn mensen die de Volkskrant afzeggen, maar eigenlijk vind ik dit een beetje hard van stapel lopen. Die krant moeten we juist koesteren om het lef om ook dit soort stukken te plaatsen en zo de democratie en vrijheid van meningsuiting overeind te houden.

AMSTERDAM Peter Visser

Politiek correct

De reacties op de column van Van der List maken wel een ding duidelijk. De mensen willen gewoon discriminatie zien. Als hiervoor de column zelf niet voldoende is, worden er wel allerlei uitspraken uit hun context gelicht en pseudo-verbanden gelegd. Het bontst maakt J. van der Linden van het COC het (de Volkskrant, 20 augustus). 'Als je het woord homo zou vervangen door Turk of jood zou hij nooit geplaats zijn', aldus Van der Linden. Als je zoiets zou toepassen op artikelen en brieven waarin 'de rijken' de schuld van alles en nog wat krijgen, zou er heel wat gecensureerd moeten worden. Nog los van de rabiate haat jegens de vrijheid van meningsuiting laat politiek correct Nederland zich in deze affaire van zijn meest bekrompen kant zien.

AMSTERDAM Aschwin de Wolf

Vrijheid

De vrijheid van meningsuiting waarop Van der List zich beroept, is net zo min absoluut als de vrijheid van levensuiting die hij bekritiseert.

UTRECHT Albert Huberts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden