'Prospectus van World Online voldoet aan eis'

Het debacle rond World Online (WOL) is niet te wijten aan beursgangbegeleider ABN Amro, maar aan onoplettendheid van te gretige beleggers en de koersval van alle internetfondsen....

Van onze verslaggevers

Kalff - die voorafgaand aan de beursgang van WOL waarschuwende woorden sprak over de internethype - had in een persoonlijke toelichting kritiek op de handelwijze van beleggers. 'Een aandeelhouder is iemand die zijn aandeel houdt. Het was alsof men dacht met een inleg van tienduizend gulden snel rijk te worden. Alsof het een loterij zonder nieten was.'

Kritiek op het prospectus wuifde de topman weg. Kalff wees onder meer op de vijftien pagina's in het 177 pagina's tellende boekwerk over de risico's. 'Er is niet eerder zoveel tijd en aandacht besteed aan het opstellen van het prospectus. Maar ik vraag me af hoeveel mensen het gelezen hebben. Dat kunnen er niet veel zijn. We hebben nog duizenden exemplaren in de kast liggen.' Ook klachten dat het document niet tijdig voorhanden was, kloppen volgens Kalff niet.

In een gezamenlijke verklaring met medebeursbegeleider Goldman Sachs stelde de bank woensdag dat het prospectus 'op accurate wijze alle benodigde informatie bevat en in overeenstemming is met de reglementen van de AEX.' Volgens emissieleider en ABN Amro-bestuurslid W. Jiskoot is er dan ook geen sprake van onduidelijkheid over de verkoop van aandelen door WOL-oprichtster Nina Brink aan de investeringsmaatschappij Baystar. 'Het moet voor iedere lezer duidelijk zijn dat die in december zijn verkocht.'

Dit blijkt volgens Jiskoot vooral uit het woord resale dat ook wordt gebruikt op de inmiddels beruchte pagina 99 van het prospectus. In de zin daarvoor staat het bekende transferred, wat de indruk wekte dat Brink de aandelen slechts had overgedragen, in plaats van gewoon verkocht. Jiskoot stelde dat de omstreden transactie - die uiteindelijk tot Brinks val als WOL-topvrouw leidde - 'in deze sector niet ongebruikelijk is'. Daarom werd de prijs die ze kreeg voor haar pakket - 6,57 euro - volgens Jiskoot ook niet openbaar gemaakt. Dat hoefde volgens de regels ook niet, aldus Jiskoot.

Brink liet voor de beursgang publiekelijk onduidelijkheid bestaan over de verkoop van haar pakket, maar ABN Amro greep niet in. 'Als we vonden dat we corrigerend hadden moeten optreden, dan hadden we dat gedaan. Alle vereiste informatie stond in het prospectus', aldus Kalff. 'Nina Brink en WOL zijn al jaren klant bij ons. Als de bank negatief over haar zou denken, dan zou de bank haar niet tot zijn klantenkring rekenen', gaf Jiskoot aan.

ABN Amro ontkende verder dat de introductieprijs van World Online irreëel was. Jiskoot stelde dat op basis van uitgebreid onderzoek en gesprekken met 500 institutionele beleggers de bandbreedte van 35 tot 43 euro is vastgesteld. Volgens de bankier wilden veel belangstellenden zelfs meer dan 43 euro betalen. De 'zeer teleurstellende' koersval van WOL was vervolgens volgens de bank ongeveer in lijn met de koersontwikkelingen van de hele ICT-sector.

ABN Amro denkt niet door de affaire imagoschade opgelopen te hebben. 'Dat is een erg overdreven stelling', aldus Kalff. Volgens de bank zijn er ook geen negatieve reacties binnengekomen van overheden en klanten. Bovendien is er alweer een nieuwe grote klant binnen: de beursgang van de Yellow Pages van British Telecom. Met een waarde van zo'n tien miljard pond is dit één van de grootste ipo's van dit jaar.

ABN Amro trad woensdag - na verplicht dertig dagen zwijgen - naar buiten over de affaire omdat zij als 'toonaangevende Nederlandse bank het vertrouwen van cliënten niet wil beschadigen'. De bank zal zich 'met kracht' verzetten tegen eventuele claims. Schikkingen met beleggers - zoals eerder bij de beursgang van Smit Trafo - zijn volgens Kalff dan ook uitgesloten.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is de bank er echter niet in geslaagd overtuigend aan te geven dat de beursgang foutloos is verlopen. 'ABN Amro opereerde wel heel erg vanuit de verdediging, zonder dat echt inhoudelijk op de zaken werd ingegaan', aldus VEB-directeur P. de Vries. De bank benadrukte dat de inhoud van het emissiedocument juist was, maar belangrijker is volgens De Vries dat die volledig is. De VEB zet haar juridische aanklacht tegen ABN Amro en World Online gewoon voort.

Verder stapt een groep van driehonderd beleggers naar de rechter om alle relevante informatie los te krijgen over de gewraakte beursgang. Volgens hun advocaat mr. B. van der Goen dient het kort geding tegen World Online, oprichter Nina Brink en de begeleidende bank ABN Amro, 15 mei voor de president van de rechtbank in Amsterdam. Volgens Van der Goen moeten alle feiten op tafel komen in verband met nog in te dienen schadeclaims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden