Prominente schrijvers pleiten voor meer subsidie Letterkundig Museum

Adriaan van Dis, Remco Campert, Connie Palmen en andere prominente schrijvers en illustratoren roepen minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) donderdag op meer subsidie te geven aan het Letterkundig Museum. In een brandbrief duiden ze het museum aan als het 'Rijksmuseum voor Literatuur'.

Adriaan van Dis houdt een toespraak na het behalen van de Liberis Literatuur Prijs vorig jaar. Beeld anp
Adriaan van Dis houdt een toespraak na het behalen van de Liberis Literatuur Prijs vorig jaar.Beeld anp

'Het Letterkundig Museum is een gerenommeerd instituut, dat uitstekend werk verricht, maar dat sinds de buitensporige bezuiniging die uw ministerie dit museum per 1 januari 2013 heeft opgelegd zijn taak van behoud, beheer en beschikbaarstelling niet langer op verantwoorde wijze kan uitoefenen', zo valt in de brief (pdf) te lezen.

De ondergetekenden doelen onder meer op onderzoeksprojecten met universiteiten die door tijdgebrek niet van de grond komen. Ook werd 30 procent van het personeel noodgedwongen ontslagen en is er geen hoofd Collecties meer in het museum.

Hoeder literair erfgoed
'Wij verzoeken u met klem het Letterkundig Museum de middelen ter beschikking te stellen die nodig zijn om als hoeder van het Nederlands literair erfgoed te kunnen blijven optreden', schrijft de groep. Volgens hen is het bedrag dat jaarlijks extra nodig is bescheiden: 500.000 euro. Drie jaar geleden verloor het museum een kwart van zijn budget: 700.000 euro per jaar.

Andere ondertekenaars van de brief zijn Jan Terlouw, Ronald Giphart, Guus Kuijer, Anna Enquist en Arnon Grunberg.

Ook tientallen hoogleraren en biografen hebben een brandbrief aan Bussemaker geschreven. Daarin verzoeken ze eveneens het Letterkundig Museum subsidie te verlenen zodat 'er vaart gemaakt kan worden met de digitalisering van de collectie en het optimaal toegankelijk maken van het literair erfgoed, volgens de hedendaagse maatschappelijke behoeften'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden