nieuws

Prominente (oud-)AT5-medewerkers spreken van ‘journalistieke onthoofding’ na ontslag adjunct-hoofdredacteur

Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk werd na een dienstverband van 25 jaar op straat gezet vanwege een inhoudelijk verschil van mening met de directie over de journalistieke koers van de Amsterdamse stadszender. Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeke en andere (oud-)medewerkers roeren zich.

null Beeld HH/Peter Hilz
Beeld HH/Peter Hilz

Rumoer bij de Amsterdamse tv-zender AT5. Na een dienstverband van 25 jaar werd vorige week adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk op straat gezet, tot grote verontwaardiging van de huidige redactie en prominente oud-AT5-medewerkers. Die spreken van een ‘journalistieke onthoofding’ die de redactie in ‘grote onrust en onvrede’ achterlaat. AT5 moest het al langer zonder een hoofdredacteur doen en verliest met Pronk een belangrijke sturende kracht. Wie nu de dagelijkse leiding op zich moet nemen, is nog onduidelijk.

Reden voor het ontslag van Pronk is een inhoudelijk verschil van mening met de directie over de journalistieke koers van de stadszender. Wat dat meningsverschil precies inhoudt, wordt niet nader toegelicht. Medewerkers van AT5 willen niet reageren op de kwestie ‘omdat het ingewikkeld is.’ Eerder liet Alphons Martens, sinds juni vorig jaar directeur van AT5, aan Het Parool weten dat het ontslag in elk geval geen besluit is geweest dat ‘lichtvaardig’ is genomen.

Op Twitter nam journalist Ton F. Van Dijk, oud-hoofdredacteur van AT5, het luid op voor Pronk. Hij noemt haar een ‘diplomaat en soldaat’ die jarenlang de journalistieke kwaliteit en onafhankelijkheid van de stadszender moest bevechten op zwalkende directies met halfbakken commerciële plannen. ‘Helene Pronk (...) weet dat je met AT5 geen miljoenen kunt verdienen. Dat het draait om de inzet van de redactie die de zender letterlijk overeind houdt’, aldus Van Dijk.

In een afscheidsmail aan haar collega’s schrijft Pronk dat zij zich altijd hard heeft gemaakt voor onafhankelijke nieuwsverslaggeving. ‘Journalistiek is voor mij: waarheidsvinding, de macht kritisch volgen, verhalen vertellen en er zijn als het ertoe doet.’

Onder Pronks leiding produceerde AT5 ambitieuze journalistiek, die soms ver voorbij de Amsterdamse stadsgrenzen reikt. In een recente serie over de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt sloeg de stadszender de handen ineen met het Brusselse stadsmagazine Bruzz. Ook werkt AT5 samen met het Amsterdamse debatcentrum De Balie aan een onderzoek over seksuele uitbuiting onder jongeren in Amsterdam.

Pronk weet zich in ieder geval gesteund door bekende journalisten die ooit bij AT5 hebben gewerkt. Onder anderen oud-DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk en Nieuwsuur-journalisten Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars ondertekenden deze week een brief waarin de voorzitter van de raad van toezicht van AT5 en de Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani wordt gevraagd het ontslag van Pronk te heroverwegen. Daarnaast wordt in de brief gepleit voor de aanstelling van een hoofdredacteur bij AT5. Die zou een buffer moeten vormen tussen de directie en hoofdredactie, ‘waardoor onafhankelijke nieuwsvoorziening gewaarborgd is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden